На 24 юли 2023 г. проф. Минко Балкански навършва 96 г.

С безкрайно уважение и респект Dolap.bg има честта и удоволствието да честити 96-ия рожден ден на проф. Минко Балкански- един голям българин, учен, организатор със замах, най-големия дарител в областта на образованието и знанието, човек с младежки дух и нестихващ ентусиазъм.

Желаем Ви здраве и дълголетие, проф. Балкански! Вие сте не само вдъхновение, но и пример как се служи на род и родина!

Минко Минев Балкански е физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж. Роден е на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. Смятан е за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Понастоящем е сред най-богатите българи в чужбина, френски гражданин е и живее в Париж. Развива широка благотворителна дейност.

Още в началното училище малкият Минко се отличава с ученолюбие и интерес към различни учебни предмети. В гимназията взема по 2 класа за година и постъпва в Софийски университет едва на 15 години. Но мечтите му надхвърлят националните граници. Като малък е запленен от съдбата на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски учен – елитният Екол нормал сюпериор в Париж. Успява да замине за столицата на Франция, но не е приет в университета, тъй като там имат право да учат само французи. По-късно завършва Националното висше училище по химия в Бордо. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно става професор по физика.

Проф. Балкански е представял свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в Екол нормал като изследовател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета „Мария и Пиер Кюри“. Там оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Чел е лекции в Япония и Китай. Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 2000 страници други научни публикации.

Той е почетен професор на Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж, многократно е гост-професор в Калифорнийския университет, с дълго научно сътрудничество с Индия (където участва в създаването на Висш институт за научни изследвания). Член е на Индийската академия на науките (и награден от президента Раджив Ганди с най-високата степен на Наградата за заслуги към Индия). С непрекъснато научно сътрудничество е с Полша и командор със Звезда на Ордена за заслуги към Полша. С дълголетно научно сътрудничество е с Китай и много други страни. Доктор хонорис кауза е на Софийски университет и на Тракийски университет, Стара Загора. Носител е на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. След 1993 г. проф. Минко Балкански се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България.

С цел да подпомага културния живот в родния си край професор Минко Балкански създава Фондация „Миню Балкански“, наименувана в памет на баща му Миню Балкански. Базата на фондацията е в с. Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека (с френска литература над 6000 тома), изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей.

Освен това фондацията откупува и реставрира няколко къщи, където е възстановена традиционната битова подредба. В този етнографски комплекс, който е от особен интерес за чуждестранните гости, се провеждат редовно курсове по информатика, срещи, семинари и занимания по френски. Фондацията организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. Лауреатите са поканени за една година на подготвителен курс в лицея „Луи льо Гранд“ за кандидатстване в Екол Нормал Сюпериор и в Политехническото висше училище в Париж.

Заедно със сина си Ален проф. Балкански привлича известната американска фондация Schools Online от Калифорния за развиване на програма, по която десетки от най-добрите гимназии в страната са снабдени с компютърни лаборатории. Те притежават всички нужни уреди за обучение по информатика и по-специално необходимите за работа с Интернет.

От 2001 година фондация „Миню Балкански“ продължава сама дейността в България. През 2002 г. фондацията доставя 850 компютри от Швейцария. С тази доставка са оборудвани нови 85 училища. Днес Фондацията работи вече със 106 училища. Най-забележителната и най-важната дейност на фондацията е тази за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца. Минко Балкански продължава да помага за развитието на научната и социалната дейност в България.

Проф. Балкански създаде Национален институт за образование в с. Оряховица, открит през 2006 г. Той се помещава в реставрираните сгради на училището в селото, дарено на Фондацията от Община Стара Загора. Институтът провежда курсове за обучение на преподаватели в областта на информационните технологии, както и по други научни области.

Освен това Балкански е създал лятна академия по цигулка в родното си село Оряховица, в която преподават видни френски педагози. Там се провежда и международен пленер на изобразителните изкуства. През 2010 г. професор Балкански дарява голяма сума на Американския колеж в България.

През последните 10 години много успешно се организират пролетни и летни училища за ученици с показани интереси към точните науки, езиците и изкуствата.

Ценен принос за интернационализирането на българската наука е трайното привличане на програмата на НАТО, наименувана „Институт за перспективни (върхови, висши) изследвания“ (NATO Advanced Study Institutе) за организиране на летни школи в Созопол. Всяка година по някаква актуална и бурно развиваща се научна тема се канят 10 – 12 от най-видните учени в света да прочетат експертни лекции пред около стотина подбрани от цял свят специалисти. Така за 2 седмици в Созопол се събират най-активните и видни изследователи в съответната научна област. Фактът, че това се провежда в България под ръководството на българин позволява на българските учени, и особено на по-младите от тях, да установят международни връзки при най-благоприятни условия.

За да сподели своя жизнен опит Професорът издаде две книги:“Устрем и воля“ и „Завет“. Книгата е написана възоснова на 3000-те писма изпратени от баща му, когато е емигрирал в Париж.

Преди четири години в Стара Загора се създаде най-новата IT гимназия, която носи с чест неговото име.

За днешния 96-ти рожден ден професорът получи благопожеланията на ученици и учители от неговото училище:

Бъдете честит, проф. Балкански!
Следвайте своето разбиране за щастие!

С уважение от учениците и учителите на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, гр. Стара Загора „

На 18 юни 2019 г. проф. Минко Балкански беше скъп гост на поредицата от срещи „Красивите лица на Стара Загора“, организирани от DOLAP.BG. Ето как той отговори на последните два въпроса:

На 24 юли 2019 г. Вие ще навършите 92 г. Моля разкрийте тайната на Вашата идеална форма във всяко отношение?

Аз винаги гледам напред и търся път нагоре. Зает съм от 7 сутринта до вечерта. Ставам, правя гимнастика със съпругата ми. Пиша писма, отговарям на писма. На никого не затварям вратата. Имам много ангажименти и планове, не оставам без работа.

В избата на моята къща в Париж направих фитнес зала. Имаме треньор и три пъти седмично, заедно със съпругата ми Нели, по един час, щеш – не щеш – спортуваме. И спортуваш, докато направиш всички необходими упражнения. И никога не отсъствам. Треньорът разпорежда: Ще се движиш толкова време, ще обикаляш тази градина и аз изпълнявам. Много послушен съм, особено за физическите упражнения. Това е много важно.

Относно храната – много рядко ям месо. Изключение правя, когато съм в компания. Най-сладко ми е да хапна един хубав домат с малко сирене и самардалка. Зеленчуците са произведени в моята градина от български градинар. И с още нещо се занимавам всеки ден: От три години се уча на пиано и солфеж. Много е приятно.

Посъветвайте ни как да вървим успешно по Вашия път.

Работете! Работете! Работете!

Росица Ранчева