Празникът на село Бъдеще събра мало и голямо

Поредният горещ, юлски ден на 21.07.2023г. Истинско предизвикателство, както за организаторите, така също и за участниците в Празника на село БЪДЕЩЕ. Сериозната подготовка за предстоящото събитие усетихме още със слизането от колите. Пъстри сергии под сенките очакваха своите малки клиенти. Навсякъде се носеше невероятен, ванилов аромат на пресни понички и „сладък памук“, а не след дълго – и на вкусна печена скара. Като бели лястовици, десетина шатри , оборудвани с достатъчен брой маси и столове, ограждаха площада. Разбираемо вълнение и ‘щъкане“, около шатрата на музикантите с импровизираната сцена – настройка на озвучителната техника, микрофони, тон-колони, лаптоп…
С традиционното слово на кметицата и празничния водосвет, празникът започна. За начало на програмата – изява на местните таланти. Първа, Динка Баракова под съпровод на оркестър „Стара Загора“ изпълни една народна песен, а след нея две момичета от селото, облечени в нови костюми, ушити специално за случая, представиха своя ориенталски танц.
Площадът оживя, когато танцьорите от двете формации на Танцова школа „Орисия“ – Детски танцов състав и Клуб на любителите, завърнали се наскоро от турне в Турция, заиграха от сърце и сякаш забравиха за жълтия код и знойната жега. С красиви разноцветни носии, от различните фолклорните области на страната, те редуваха танците си с песните на децата от ДФГ“Герданче“ и жените от ФГ “ Огърлица“, при НЧ „Железник“.
Сърдечно благодаря на всички самодейци- на жените от – „Огърлица“, на славейчетата от – „Герданче“ и на неуморните „орисийчета“, за решението им, за отговорността и всеотдайността , за всичко!
А когато засвириха и запяха музикантите от Оркестър „Стара Загора“, всички жители и гости на селото се хванаха на хорото, продължило до късно през нощта .
Поздравления за г-жа Ваня Иванова – кмет на селото и Председател на читалището, за всички, участвали в подготовката, и реализирането на този голям празник, който дълго ще вълнува и радва работливите „бъдещенци“!
И ние благодарим за поканата и възможността да бъдем част от него! Бъдете живи и здрави, и все така отдадени на работата си !
Динка Генчева