„Атила“ с Рафал Шивек на Античния форум на 27 юли

Звезди от световния оперен афиш гостуват на Античния форум „Августа Траяна”

На 27 юли сцената на Античния форум ще бъде завладяна от една от най-хубавите постановки на Старозагорската опера – съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри – операта „Атила” от Джузепе Верди. В ролята на Атила гостува световноизвестният полски бас Рафал Шивек, който успява да вмести в натоварената си програма и Стара Загора. Рафал Шивек идва от Арена ди Верона, където изпълнява главните басови роли в серия от спектакли на оперите „Набуко” и „Аида”. Свързан с България /Рафал Шивек е ученик на тенора Калуди Калудов/, където прави своите първи професионални стъпки в ролята на Ферандо от операта ”Трубадур” на сцената на Варненската опера, а след това дебютира в ролята на Тимур от операта „Турандот” на сцената на зала1 на Националния дворец на културата – редом до своя маестро Калуди Калудов, който е в ролята на Калаф. Точно 20 години по-късно, Рафал ще пее отново в България, след като е покорил с гласа си най-престижните оперни сцени от ранга на Миланската скала, Ковънт гардън в Лондон, Парижката опера, Болшой театър, Мариинския театър, Дойче опер-Берлин, Земперопер-Дрезден и др.

Румънският баритон Йонуц Паску ще се представи за първи път пред своите многобройни български почитатели в ролята на Ецио. Очарователният певец е познат на старозагорската публика от незабравимите си превъплъщения в ролите на Граф ди Луна /”Трубадур”/, Набуко с Мария Гулегина на стадион „Берое”, Ренато в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски”, а през април 2022 година участва в бутиков концерт „Гласовете на Румъния” от цикъла „Музика без граници” на сцената на Старозагорската опера. Артист със стремителна международна кариера, която го отвежда до редица авторитетни оперни сцени и фестивали във всички точки на света. Постоянен гост-солист на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Шарплес, Марсел и Шонар и др.

На 27 юли сопраното Таня Иванова ще изпълни ролята на Одабела. Участват още Александър Марулев – в ролята на Леоне, а Ивайло Йовчев ще бъде Улдино, хор, оркестър, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.