В Стара Загора директори и образователни експерти обсъждаха изграждането на STEM центрове в училищата

Информационна среща, организирана от Министерството  на образованието и  науката и Националния STEM център, заедно с Регионално управление на образованието – Стара Загора, се проведе в Културен център „Стара Загора. Форумът имаше за цел да подпомогне изясняването на дейностите, свързани с изграждането на STEM среда във всички общински и държавни училища. Директори и техни представители от целия Югоизточен регион имаха възможност да зададат  въпроси към проф. Найден Шиваров, директор на Националния STEM център. Срещата откри Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието – Стара Загора.

Във форума участие взе и ресорният зам.-кмет на общината Надежда Чакърова. Тя подчерта важността от създаване на STEM среда в образователните институции, като допълни, че Стара Загора работи усилено в тази посока. „Днес сме домакини не само за провеждане на събитието, но и имаме сериозен интерес и ангажимент към бъдещата образователна среда. Такава среща вече бе направена от нас за по-бързо и ефективно реализиране на центровете, които са изключително важен ресурс. Затова се радвам, че днес тук отново виждам толкова много хора, отзовали се и готови да зададат своите въпроси“, каза Надежда Чакърова.

Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Тя ще предостави всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Програмата ще финансира проекти за изграждане на училищни  центрове в две категории: малка община до 50 000 лв. и голяма община до 300 000 лв.

Стефани Бабадалиева