С военен церемониал Стара Загора почете 186-тия рожден ден на Апостола на свободата

На 18 юли 2023 г. пред бюст-паметника на Апостола на свободата, старозагорци почетоха 186 години от рождението на Васил Левски.

Събитието започна с панихида отслужена от Негово преподобие архимандрид Богослов Димитров, протосингел на Старозагорската митрополия в съслужение със свещеничеството от всички храмове в града.

В емоционалното си слово зам.кметът на Община Стара Загора Милена Желева каза:

Само на метри от нас в двора на митрополитския храм „Свети Димитър“ е Метохът, в който три години се учи Васил Иванов Кунчев. Само можем да си представим младия човек, който учи в Светиниколското класно училище, посещава курсовете за свещеник при Даскал Атанас Иванов, и едновременно с това формира своята идеология, която следва през целия си жизнен път и която налага на поколенията след себе си и до днес.

Самият той казва:“С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите!“ Неслучайно българският народ, българският гений единствено назовава Васил Левски като Апостол на българската свобода. Неговата идеология за България в бъдещето е равенството ни с другите европейски държави, нещо което за съжаление се налага да си припомняме и днес.

Много неща са изписани и много слова са изречени за Апостола на свободата. Всички ние днес сме тук, за да се преклоним пред неговото величие, пред това което е направил и което ни е завещал. Защото няма лесен път към свободата. Доказал го е той, доказали са го и всички останали герои,които са наредени до него в пантеона на безсмъртните българи.

Затова дълбок поклон пред него и пред тях, защото дадоха живота си за нашата свобода, независимост и просперитет на Отечеството ни.

Ние сме длъжни да го отстояваме всеки ден в името на нашите деца, в името на добруването и на България!

Поклон!“

Венци на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора, на Общински съвет, на Втора Тунджанска механизирана бригада, от областния управител, Старозагорската митрополия и Тракийски университет. Десетки граждани, представители на партийни и неправителствени организации положиха пред паметника цветя, в знак на благодарност и признателност за безсмъртното дело на Апостола.

В церемонията участваха представителна рота на Втора Тунджанска механизирана бригада и Военният духов оркестър с диригент капитан Цветомир Василев.

Водеща на тържеството беше актрисата Светла Тодорова, директор на Драматичен театър „Гео Милев“.

Сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, зам.кметовете на Община Стара Загора Радостин Танев, Милена Желева и Красимира Чахова, както и секретарят Делян Иванов; областният управител Иван Чолаков, бригаден генерал Станимир Христов, обмудсмана на Стара Загора Иванка Сотирова, Татяна Димитрова – началник на Регионално управление на образованието и др.

Росица Ранчева