Д-р Рени Колева бе лектор в обучение на млади лидери на Международната диабетна федерация

Фактите: От 9 до 15 юли 2023 г. в европейската структура на Международната диабетна федерация (International Diabetes Federation Europe) се проведе за пръв път в Банкя, България обучителен лагер за младежи от различни европейски страни (Youth Leadership Camp – YLC). Домакин на събитието бе „Българска асоциация Диабет“ /БАД/. Събитието е изключително признание за страната ни и дейността на пациентската организация.

IDF Europe Youth Leadership Camp стартира през 2011 г. Има за цел да подпомага развитието на ново поколение младежки застъпници и да създаде силна общоевропейска мрежа от работещи по въпросите на диабета хора.

На откриването присъстваха доцент д-р Михаил Околийски – зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съветна НЗОК, Росица Пандова – народен представител от ПП-ДБ, чл. кореспондент проф. Цветалина Танкова – ръководител на Катедра по ендокринология, Медицински факултет към Медицински университет-София, проф. Мая Констнтинова – детскиендокринолог и председател на Българското Национално Сдружение по Детска Ендокринология.

Обучители бяха Елизабет Дюпон – регионален мениджър на IDF Europe, ментори и партньори на програмата – хора с безпрекословно раздаване на знанията си,  открита комуникация, гъвкавост на поведението, зареждаща емоция.

Участниците бяха 18 млади хора с диабет на възраст между 18 и 30 години от 14 държави. Бяха сменяли 3 самолета и пътували по  10-12 ч.Някои от тях не знаят друг живот освен този с диабет, за други – диабетът ги е подтикнал към професия: лекар  /за да помагат на хората/ или компютърни специалисти /да създават програми в помощ на контрола на ЗД/ или  общност от съмишленици. Общото освен диабета бе животните, спорта, уважението един към друг, любопитство към новото и различното, умение да представят себе и страната си с достойнство и да слушат с нескрита любознателност за близки и далечни страни, да обсъждат свободно и с мисъл здравето си и произлизащите от него ситуации.

Обучението – денонощна смесица от мотивационни лекции, работа по групи, създаване на проекти, изграждане на умения за лидери,комуникации, изслушване, представяне на участниците, опитване на местни храни и много, много спорт и двигателна активност. Създаване на флаш моп, абсурдната за българите ситуация да играеш право хоро на музика за ръченица. Колко ли народни танци учиха и играха – колкото са държавите, от които дойдоха участниците.

За домакините – перфектна организация и отлични представяния. Имах честта да бъда на старта на обучителния процес с лекция, в която разказах моите срещи с диабета – първата от детските ми години, като лекар и като детски ендокринолог. Показах как може да се спортува безопасно, да се движим, седейки на стол и завършихме всички заедно с песента „I have a dream“. България се представи с двама младежи  с емоционален разказ за историята, географията и традициите на страната ни и родните им места. Показаха изключително танцьорски и музикални умения, мотивация .

Усещане – за енергия, неистова любов към живота, малка доза страх и разумен поглед в бъдещето.

Ключови фрази: „Две неща са  универсалните във вселената – котките и  прегръдката“, „ Слушай и се наслаждавай на музиката защото тя върти света“, „Първо трябва да променим себе си, а след това света“, „Знанието е свобода“, „Всеки заслужава доброта докато докажеш противното“, „ Животът е като каране на велосипед – за да пазиш баланс, трябва да се движиш“

Д-р Рени Колева, детски ендокринолог

 

 

 

 

***