4 златни, 7 сребърни и 6 бронзови медала за български математици в World Mathematics Invitational

Всичките 13 участници от Стара Загора завоюваха медали

Българските представители завоюваха 4 златни 7 сребърни и 6 бронзови медала

Златни медали завоюваха  Момчил Цонев и Николай Христакиев от подготвителен клас, Стефан Рибарски от 1 клас и Крум Бакалов от 3 клас

Сребърни медали  спечелихаТифани Стойчева и Камеа Гочева от подготвителен клас, Йоан Михайлов от 7 клас, Максим Танков от 8 клас, Радослав Балкански от 9 клас и Иван Канев от 10 клас.

Бронзови отличия са за Дария Узунова от 1 клас, Павел Хероут и Крум Цонев от 3 клас.

Освен старозагорски ученици в състезанието участваха и Марая Паскалева от Пловдив – с бронзов медал, Даниел Коловски от Мездра – с бронзов медал, Теодор Лалов от София – сребърен и Димитър Димитров от Варна – бронзов медал.

Звездата на България на турнира е старозагореца Стефан Рибарски.

Състезанието World Mathematics Invitational се провежда за ученици от подготвителен до 12 клас върху две теми за всеки клас – раздел А, който е съставен от 15 задачи и раздел В, който е съставен от 10 задачи. Времето за работа и по двата раздела е по 40 минути.

Българското участие в World Mathematics Invitational  започна през 2018 г. От 13 до 17 юли в столицата на Южна Корея  се състезаваха  четирима старозагорци –

Мирослав Минчев спечели сребърно отличие, с бронзови отличия бяха Максим Танков, Александър Данчев и Теодор Танков. В конкурса Mini Math Creative Тодор Танков спечели бронзово отличие и премия от 100 щатски долара с разработката за числовата редица на Фибоначи.

На 16 юли  2019 г. във Фукуока – град в Южна Япония, се проведе  поредното издание на World Mathematics Invitational.

В конкуренция с 1900 състезатели от 25 държави  учениците от Стара Загора спечелиха 1 диамантен медал, 1 златен, 2 сребърни и 6 бронзови медала.

Диамантен медал получи Йоан  Михайлов от 3. клас, златен медал –  Деан Дечев от 12. клас, сребърни медали – Баян Елкин от 2. клас и Владимир Цаклев от 2. клас, бронзови медали: Станислав Димов и Христо Христов от 5 .клас; Любен Карбанов  и  Паола Павлова от 7 клас; Калоян Руев  от 10 клас и Елина Димова от 12 клас.

Любомир Любенов