Ректорът на Тракийски университет проф.д-р Добри Ярков:“До няколко години над 2500 ще са студентите ни в IT сектора“

На 17 юли 2023 г. Тракийски университет – Стара Загора беше домакин на среща-дискусия с представители на водещи компании и браншови организации от ИТ бизнеса  на тема „Ефективно образование – успешен бизнес: възможности и бариери“. След подробно излагане на постижения, позиции, цели,потребности и възможности беше изготвен проект за меморандум за съвместно участие в създаването на максимален брой специалисти, изключително необходими за икономиката на страната. Две са основните цели: Максимално увеличаване на студентите по информационни технологии (IT) и максимално участие на бизнеса в обучението на така необходими кадри.

Днес се случиха много добри неща за Тракийски университет, които от много време са чакани. Ректорското ни ръководство се срещна с водещи IT фирми от региона и страната и заедно търсехме възможности да бъдат осигурени новите специалности, които се откриват в IT сектора – „Информационни технологии и софтуерно инженерство“ и „Компютърна и комуникационна техника“, каза по време на пресконференция проф. Ярков.

Аз съм изключително удовлетворен, защото срещу нас бяха партньори, които са готови да помогнат и в подготовката на учебните планове, и с непосредствено участие в учебния процес, както и за осъществяване на съвместни бизнес проекти и участието на бизнеса в създаването и утвърждаването на тези нови за нашия университет специалности.

Ние имаме шансът в много кратки срокове да стартираме процесът на дигитализация

в много икономически сектори, в които този процес е забавен, както и в целия аграрен сектор – растениевъдство и животновъдство. Ние вече работим по тази писта. Водим изпълнението на Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“, партньори сме в „Интелигентно растениевъдство“. Там трябва да се въведат процесни технологии в управлението на целия сектор. От днес нататък има нов рестарт на тези специалности, които вярвам че ще привличат все повече мотивирани кандидат студенти“ – каза ректорът.

Той съобщи, че университетът има разработена Стратегия за развитието му до 2050 г. според която само в близките няколко години броят на студентите, които изучават IT науки ще стане 2500. Приемът за новата учебна година сега е 90 човека в „Информационни технологии и софтуерно инженерство“ и 25 в специалност „Комуникационна и компютърна техника“. Възможен е прием на още студенти – платено обучение.

Професорът заяви, че е оптимист, защото през последните три години и половина броят на студентите е утроен, изпълнява се на 100% държавната поръчка, близо 3 пъти е увеличено платеното обучение, на 100% е приемът на чуждестранните студенти.

Като държавен университет сме длъжни да реагираме. Ще започнем от тази есен чуждоезиково обучние във всички факултети. Стартира кандидат-студентска кампания и в Африка и Азия, съобщи проф. Ярков.- Освен това Тракийският университет предлага 250 бакалавърски, магистърски и докторски програми в почти всички професионални направления. Пазарът на труда изисква добре подготвени специалисти във всички сфери на живота и ние сме длъжни не само да бъдем максимално готови, но и изпреварващи по знания и възможности“.

Сред участниците в работната среща и на брифинга бяха народните представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, Наталия Георгиева от AIBEST и Динко Динков от водеща местна IT компания.

Присъединявам се към казаното от ректора за нашия оптимизъм, че дигитализацията ще бъде ускорена, каза г-н Мирчев. – Това което видяхме днес на срещата е, че България ще има кадровия потенциал следващите години да осъществи ударна дигитализация, за каквато всички говорим, но в крайна сметка някой трябва да я свърши. Университетите, ярък пример е Тракийският университет, ще помогнат значително за съвместна работа с бизнеса, това да се случи. Много е важно да има хора, които да дигитализират не само публичния сектор, но и редица сектори на икономиката. В противен случай държавата ни може да изостане. Затова е важно точно днес и сега да се случи тази инициатива.“

Божидар Божанов съобщи, че на срещата е бил впечатлен от двама души – ректорът проф. д-р Добри Ярков и Динко Динков – представител на голяма местна IT фирма. И двамата са хора на действието.

В момента има 250 студенти в IT – специалности. Ще станат скоро 2500. За някой може това да е политическо говорене, за други – твърдо невъзможно, но всички помним как изглеждаше Стара Загора през 80-те години на ХХ в. – беше сред най-динамично развиващите се IT-сектори в България. Една от най-големите компании за Югоизточна България, също е от Стара Загора. Но тук няма други големи компании, а всички знаем, че това е необходимо за просперитета на един град. Поради това съм впечатлен от намерението на ректора да увеличи максимално студентите в тези специалности и да получи съдействието на бизнеса“- каза Божидар Божанов.

Като представител на над 60 компании в AIBEST много се радвам за поканата на днешната среща, каза Наталия Георгиева.- Така ще се помогне двустранно – от една страната на студентите, на бизнеса от друга. IT-бизнесът трябва да бъде децентрализиран, а да не е само в София, не само във втори и трети по големина град. Наличието на университет не е достатъчно условие за изпълнението на намерението. Заявявам, че ние като асоциация ще подкрепим добрите намерения. Имаме вече няколко активности, които са свързани със Стара Загора“.

От името на местните компании Динко Динков заяви, че застават плътно зад Тракийски университет.

Росица Ранчева