Паметник на Апостола на свободата Васил Левски беше тържествено открит в Павел баня

На церемонията присъстваха кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу, народният представител Халил Летифов, заместник-областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет в Павел баня Милена Паунова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, началникът на Военно окръжие – Стара Загора първа степен полковник Людмил Маринов, заместник-кметовете на Павел баня Милена Кавръкова и Йордана Енева, председателят на фондация “Чудомир” Борис Кърчев, кметове и заместник-кметове на населени места, представители на местния бизнес, както и скулпторът Димитър Рашков, жители и гости на Павел баня, родолюбиви българи.

“Днес е празник за Павел баня, защото откриваме паметник на Апостола, който е единствен на територията на общината. За мен и моите съграждани това е голяма гордост”, каза пред БТА Иса Бесоолу. Той посочи, че през 2021, когато е започнала реконструкция на сградата на общинската администрация, е взето решението за ремонт и на площадното пространство пред нея и изграждане на бюст-паметник на Васил Левски. “До момента Павел баня беше една от малкото общини, в които нямаше паметник на Васил Левски. Считам това за недопустимо и по тази причина отделих 30 хиляди лева от общинския бюджет в направление култура за направата му. Реализирах идеята за шест месеца, а самата сграда беше ремонтирана за една година”, обясни той. И допълни, че скулптурата е изработена за малко повече от два месеца.

Паметникът откриха Иса Бесоолу и бригаден генерал Маргарит Михайлов. Тържествената церемония продължи с поклон и едноминутно мълчание в памет на Апостола и с поднасяне на венци и цветя от името на кметове, на държавни и местни институции, на политически формации и на родолюбиви граждани.

/РЗ/

На снимката: Иса Бесоолу, кмет на Павел баня, бригаден генерал Маргарит Михайлов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, снимка: Ралица Стефанова, БТА