Осветиха новия кръст на старозагорския храм „Света Троица“

В Шестата неделя след Петдесетница, когато почитаме светите отци от шестте Вселенски събора, в храм „Света Троица“ – Стара Загора, беше осветен новият кръст за камбанарията.

Предстоятелят на храма свещеноиконом Евгений Димитров отправи молитва към Бога да изпрати благодатта на Светия Дух, да благослови и освети кръста, да го изпълни със силата на Христовото Разпятие, за да бъде кръстното знамение страшно и крепко срещу всички видими и невидими врагове, а за християните да бъде мощна закрила, която им носи утвърждаване във вярата, подкрепа на надеждата, победа в борбите и успех във всички добродетели.

Присъстващите богомолци се поклониха пред  осветения кръст. Той ще увенчае камбанарията на храма, която в момента е в ремонт.

След приключване на ремонтните работи този кръст, на който сега се поклонихме, ще стои на най-високото място в храма и ще благославя цялата енория, целия квартал, ще благославя и нашия град“, каза отец Евгений. Той потърси символна връзка във факта, че освещаването на кръста става именно в деня, когато почитаме светите отци от шестте Вселенски събора. „Приемствеността в работата на Съборите, със съдействието на Светия Дух – това са знанието и мъдростта, които са устойчиви през вековете не поради закостенялост, а заради неразривна връзка с абсолютната Истина – Христос, Който е един и същ вчера, днес и вовеки“, подчерта свещеникът.

Освещаването на кръста сложи началото на седмица с интензивно богослужение в храм „Света Троица“. Света литургия, освен в обичайните дни – вторник, събота и неделя, ще се отслужи и на 17 юли, понеделник (св. вмца Марина), и на 20 юли, четвъртък (св. прор. Илия). Ден преди това – на 19 юли, след вечерната служба, от храм „Света Троица“  ще тръгне традиционното литийно шествие към мавзолея костница, където със заупокойна молитва ще почетем жертвите на Старозагорското клане.

Източник: Храм „Света Троица“