Европейската награда „Златният Лешникотрошач“ ‘2023 заслужи балетната трупа на Старозагорската опера

Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора с художествен ръководител примабалерината Силвия Томова получи престижната международна награда „Златният Лешникотрошач” в секция „Постижения на световните театри”. Тя се присъжда от авторитетния FESTIVAL INTERNAZIONALE DELLA DANZE E DELLE DANZE – Непи 2023. Официалната церемония по награждаването се състоя на 8 юли 2023 г. с бляскава Гран гала вечер на сцената на замъка Forte dei Borgia в Непи, Италия.

В двете фестивални вечери – на 7 и 8 юли танцуваха първите солисти на балетната трупа на Старозагорската опера примабалерината Анелия Димитрова и премиер солистите Фиорди Лоха, Марсело Молина и Максим Сиденко. За наградата и участието на нашите балетни артисти разказва Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора:

Наградата „Златният Лешникотрошач” за най-просперираща балетна трупа бе връчена тази година на балета на Държавна опера-Стара Загора. Това е много престижно като награда и като оценка, разбира се. Имаше и други лешникотрошачи, които се дадоха като награда, но вече в различни изкуства – визуални, кино, танц в театъра, съвременни танцови техники …всички останали видове танц – фолклорен, спортни танци…Това, което ние трябваше да представим и бях избрала като програма беше класика и модерна хореография. Представихме се с па-де-дьо от „Жизел”, с „Неопитомените” – хореография Клод Брюмашон, па-де-дьо от „Дон Кихот”, „Следващият” – хореография на Кристиян Бакалов. Вдъхновителка и учредител на тези награди е голямата италианска балерина Карла Фрачи /която почина, светла и памет/. Но през цялото време съпругът й Бепе Менегати беше там. С много голям интерес и внимание следеше всички репетиции и особено нашите и изключително много хареса Анелия Димитрова като Жизел. Това също е едно голямо признание, защото Жизел бе емблематична роля на Карла Фрачи. Много е важно да получиш такава оценка от човек, който дълги години е ваял образа на Жизел. Заедно с Карла Фрачи – той е режисьор и изработваше нейните спектакли като актьорско присъствие.

Фестивалът се провежда в Крепостта на Борджиите в Италия. Вътре е построена сцената. Отваря се само за това събитие, след това пространството се изпразва и се пускат само посетители. С нас беше посланикът на Република България в Италия Тодор Стоянов, който беше поканен от организаторите на форума. Много бях щастлива, че той се отзова на тяхната покана! Посланикът ни беше в пълен възторг от нашето представяне, много се впечатли от това, което видя на сцената, от цялата организация. Всички избрани да се представят артисти бяха артисти на много високо, световно ниво.

Много поздравления, прегръдки и обич получихме от всички артисти. Много важно беше и това, че такива звезди като Бепе Менегати, както организаторът на фестивала Мария Пия Лиопи и Пауло Тортели –всички бяха в началото удивени да видят представянето на нашите балетни артисти. Може би не са очаквали точно толкова високо ниво. Те изразиха сърдечно своите чувства и тяхната висока оценка беше много важна за нас.

Светът, който се събира на подобни места и артистите, както и публиката, дават изключително вярна оценка, защото са хора информирани и следят всички процеси в този наш балетен, макар и затворен свят.

Абсолютен фурор предизвика „Неопитомените”, този дует по желание на организаторите и публиката, беше представен и на гала концерта. Радвахме се на много голям интерес – към артистите, към трупата, към град Стара Загора и България.”

Долап.бг