Акад. Атанас Атанасов представи книгата си „Живот и наука в моите очи“ в Тракийски университет

При засилен интерес и сред препълнена зала, акад. Атанас Атанасов представи пред академичната общност на #ТракийскиУниверситет своята #книга „Живот и наука през моите очи“. Акад. Атанасов е един от водещите български учени, световно признат в областта на земеделските науки, с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката, пионер в растителните биотехнологии и генетиката, радетел за биологичното земеделие. Авторът е известен и със значимите резултати, които постига в направленията тъканни и клетъчни култури и молекулярна генетика.
„Днес е празник за Тракийски университет, защото такова високо присъствие в нашия университет не се среща всеки ден! “ – заяви в приветствието си проф. д-р Добри Ярков, ректор на старозагорската „алма-матер“, и допълни: „България трябва да се гордее, че има такива хора като акад. Атанасов!“
В знак на благодарност за гостуването и представянето на богатия научен труд на автора, проф. Ярков връчи на акад. Атанасов почетен знак на Тракийски университет.
Специални гости на това вдъхновяващо за академичните среди събитие бяха член-кореспондент проф. д-р Иван Гранитски и проф. д-р Иван Божков. На срещата присъстваха още представители на ректорското и деканските ръководства, преподаватели, изследователи и служители на Тракийски университет. „Пред Вас е действително един от учените, които с неувяхваща сила прославят България по света.“ – каза проф. Гранитски при представянето на книгата.
„Живот и наука през моите очи“ проследява житейския и научен път на автора, разкривайки неговите постижения в генетиката и в земеделския отрасъл в продължение на повече от половин век. Книгата съдържа ценни разработки и послания, които се радват на широко признание, както у нас, така и в чужбина.
Гостите посетиха „Музея на коня и конния спорт“ и галерия „Ласкар“, които са част от гордостта на Тракийски университет.