Стара Загора търси специалния български вкус: стартира проект в подкрепа на производителите на храни с географски означения

Може ли самардалата, която е част от кухнята на югоизточна България от столетия, да се нареди като защитен регионален продукт в Европейския съюз, заедно с виното от Шампан, сиренето Рокфор и Пармиджано Реджано, примерно? Какви биха били ползите за производителите на зелената подправка и каква е процедурата за официалното ѝ регистриране? Въпросът бе един от най-широко обсъжданите по време на междуинституционална среща в края на юни в Стара Загора, на която бе представен „най-вкусният проект“ за региона в последните години: SMEOrigin – МСП и европейски оригинални географски означения.

Проектът цели създаването на политики за подпомагане и повишаване на конкурентоспособността на малки и средни предприятия, произвеждащи продукти със защитени географски означения – Защитени наименования за произход (ЗНП) и Защитени географски указания (ЗГУ). В него си партнират региони от 7 европейски страни – България, Австрия, Гърция, Полша, Финландия, Франция, Испания. Партньор от българска страна е Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) – Стара Загора. В следващите 4 години предстои активна обмяна на опит и експертиза между участващите региони и разработване на нови политики и подобрения в законодателната рамка, които да създадат нови възможности за МСП в хранителния сектор. За целта АРИР – Стара Загора вече провежда активно проучване на добрите практики в тази посока и възможностите за прилагането им в България.

Проектът бе официално представен на вкусна среща с участието на вина със ЗГУ и регионални млечни и месни продукти. На нея стана ясно, че в момента България има едва 3 регистрации на защитен произход на хранителни продукти – ЗНП Странджански манов мед, ЗГУ Българско розово масло и ЗГУ Горнооряховски суджук. Във финална фаза на одобрение от Европейската комисия са ЗНП Българско кисело мляко и ЗНП Българско бяло саламурено сирене. При одобрение на тези два продукта, списъкът с производители на продукти със защитени географски означения значително ще нарасне, а с него и възможностите за промотиране на българския вкус и българските продукти на международно ниво. Заедно с тях, в базата данни на Европейската комисия има 52 ЗНП регистрации на български вина и 2 ЗГУ регистрации. Проучване на АРИР – Стара Загора, обаче, показва, че те не се използват пълноценно, защото производителите не виждат възможности в тях. Една от основните цели на проект SMEOrigin ще е именно разясняване на ползите и новите възможности, които производството на продукти със защитен произход открива пред производителите.

За да представят нагледно важността на темата, домакините включиха в срещата две регионални вина – Тамянка и Мавруд от „Заара естейт“ със ЗГУ Тракийска низина. Гостите опитаха още тематична салата „Брикел“ с крокмач от село Главан, местни корнишони и черна сол с активен въглен. По този начин проектът символично подава ръка на регионалната икономика, на която предстои преход от въглища към по-зелени индустрии и хранително-вкусовият сектор има потенциал да допринесе за успешния преход. Гостите опитаха още запечен кашкавал и домашно сладко от люти чушки, свежо краве сирене, запечено с мащерков мед, пчелна пита и хрупкава баничка с орехи, панирано цедено овче мляко в сезонни билки с йогурт сос със самардала. Дегустацията предизвика активна дискусия по темата кои регионални и национални продукти имат потенциал за регистрация на Защитено географско указание и Защитено наименование за произход.

В срещата участваха представители на различни институции и организации с отношение към регионалните продукти – Министерство на земеделието и храните, Министерство на туризма, Областна администрация Стара Загора, Община Стара Загора, Община Чирпан, Община Гурково, Slow Food България, БАН, Divino, Био Сертификейшън, ЕЦИХ – Загоре.

Проектът е отворен към всички малки и средни предприятия, произвеждащи или имащи желание за произвеждат храни и вина със защитени географски означения. АРИР – Стара Загора призовава всички заинтересовани страни да се свържат с агенцията, за да научат как могат да се възползват от възможностите за обмяна на опит и добри практики със свои чуждестранни колеги. Запитванията могат да бъдат изпращани към Мария Андреева – мениджър комуникации на проекта, на pr@szeda.eu.

Информация за проекта се публикува регулярно и в сайта и социалните мрежи:

https://www.interregeurope.eu/smeorigin

Facebookhttps://www.facebook.com/SMEOrigin

Instagramhttps://www.instagram.com/smeorigin/

LinkedInhttps://www.linkedin.com/company/smeorigin/

Twitterhttps://twitter.com/SMEOrigin