Тенорът Георги Динев отбелязва 20 години на сцената на Старозагорска опера

Роденият в Ямбол тенор Георги Динев ще бъде Канио в постановката на операта „Палячи” от Р.Леонкавало – продукция на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански”. С този спектакъл Георги Динев отбелязва 20 години на сцената на Държавна опера-Стара Загора като неин солист. Участват още оперните звезди от сцените в Румъния и света – Йонуц Паску и Аида Паску /баща и дъщеря/. На 12 юли от 19 часа „Палячи” ще бъде представена под шапитото на цирка в град Ямбол, циркова площадка до Зала „Диана”.

Завършва НАТФИЗ ”Кр.Сарафов”,специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов (1993-1997), след което завършва музикално-сценична режисура НМА”П.Владигеров” (1998-2003). Изучава пеене от 1998 г., като частен ученик на доц.Констанца Вачкова. Лауреат е на Първият конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти ”Мими Балканска”. Дебютира на сцената на ДМТ ”Ст.Македонски” през 1995 г. в ролята на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев, след което е солист на театъра (1995-2000) година. Гастролира с концерти и спектакли в Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Дания (2000-2003).От 2003 г. е солист на Държавна опера Стара Загора, а от 2016 г. е и режисьор в Държавна опера – Пловдив

Младата румънска оперна певица Аида Паску ще направи своя дебют в ролята на Неда от операта „Палячи” от Леонкавало на 12 юли от 20.00 часа под купола на Академичен цирк „Балкански” – за първи път в Ямбол. Уникалната постановка на Старозагорската опера продължава своето триумфално шествие вече пети сезон, част е от лятната програма на Цирк „Балкански”. За първи път жителите и гостите на Ямбол ще имат привилегията да аплодират големия румънски баритон Йонуц Паску /баща на Аида Паску/, който ще изпълни ролята на Директора на цирка. Очарователният певец е познат на старозагорската публика от незабравимите си превъплъщения в ролите на Граф ди Луна /”Трубадур”/, Набуко с Мария Гулегина на стадион „Берое”, Ренато в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски”, а през април 2022 година участва в бутиков концерт „Гласовете на Румъния” от цикъла „Музика без граници” на сцената на Старозагорската опера. Артист със стремителна международна кариера, която го отвежда до редица авторитетни оперни сцени и фестивали във всички точки на света. Постоянен гост-солист на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Шарплес, Марсел и Шонар и др.

В ролята на Тонио ще бъде утвърденият български баритон Александър Крунев. В ролята на Силвио зрителите ще видят Валери Турманов, а Ивайло Йовчев ще изпълни ролята на Бепо. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански”. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, диригент на хора Младен Станев.

Румънското сопрано АИДА ПАСКУ е позната на българската публика от участието си в Майсторския клас на оперната легенда Райна Кабаиванска. Печели стипендия на нейната фондация и прави запомнящ се дебют на сцената на Софийската опера в ролята на Мими от операта „Бохеми” от Пучини, участва в гала концертите в София и Пловдив под диригентството на Маестро Найден Тодоров, с които традиционно завършват Майсторските класове на Кабаиванска.

Аида Паску завършва Националния музикален университет в Букурещ и в момента е в магистърската програма на Националната музикална академия „Георге Дима“ в Клуж. Родена е в семейство на оперни певци, които й дават музикална подготовка от ранно детство.

Пяла е на националните сцени на Румъния (Националната опера в Букурещ, Румънския Атенеум, Радиозалата, Националния театър за опера и балет „Олег Дановски” в Констанца, Кронщадската опера, с филхармониите на Сибиу, Брашов, Търгу Муреш и Ръмнику Вълча), както и Италия (Модена, Карпи, Сарцана), България (Софийската опера и балет, Държавна опера-Пловдив, Софийската филхармония), Чехия (Яхимов), Франция (Париж; Гранд Опера Авиньон), Израел (Тел Авив и Henry Crown Symphony Hall-Йерусалим).

Аида Паску е специализирала в майсторските класове на сопраното Габриела Бенячкова в Чехия, както и на Лариса Гергиева, Елеонора Пачети и Бойко Цветанов в Румъния, а в момента учи в Istituto Superiore di Studi Musicali “Vecchi-Tonelli”. Нов български Университет й предлага стипендия за „Майсторски клас по вокална техника и интерпретация” със сопраното Райна Кабаиванска. На конкурса “Grand Prix George Enescu” 2019, който се проведе в Париж, тя спечели Голямата награда, Наградата на публиката и наградата “George Enescu” за песен. На конкурса „Lied Grand Prix of Romania” 2019 тя спечели „Наградата за най-добра интерпретация на румънска песен”. След това постижение Аида Паску е поканена да пее в концерт, организиран от Националния музикален университет в Букурещ, в сътрудничество с Академията за млади певци на Мариинския театър-Санкт Петербург. През 2020 г. участва в международния конкурс „Grand Prix of Romania“, където печели „Награда за най-добра интерпретация на френска ария“.

През юни 2021 г. е финалист на Международния вокален конкурс „Ionel Perlea“ (Слобозия, Румъния), където печели специалната награда на InArt Management Milano, както и участие в майсторски клас на сопраното Нели Миричою. Носител на 1-ва награда на международния певчески конкурс „Лучано Нерони“ през октомври 2021 г. (Рипатрансоне, Италия) и носител на 3-та награда на международния певчески конкурс „Спирос Аргирис“ през октомври 2022 г. (Сарцана, Италия).

Аида Паску дебютира на професионална сцена в ролята на Памина от операта „Вълшебната флейта“ от В. А. Моцарт в Националната опера в Букурещ през 2019 г. През 2021 г. тя дебютира в ролята на Графинята в „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, следва дебют като Мими в „Бохеми“ на Джакомо Пучини на сцената на Софийската опера през 2022 г. През май 2023 г. Аида Паску е Дона Анна в „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт в Националната опера в Клуж, Румъния. Репертоарът й включва още ролите на Микаела („Кармен“, Жорж Бизе), Фиордилиджи („Така правят всички“, В.А. Моцарт), Лиу („Турандот“, Джакомо Пучини).

„Палячи” е първата в България  Опера в цирка! Тя е със сюжет по действителен случай и разказва за живота и личната драма на артиста. Пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. В екипа на постановката е привлечен изключителният румънски художник Каталин Йонеску-Арборе, който е автор на сценографията и костюмите. Зрителите могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Неда ще се младата оперна звезда Аида Паску . Ролите на директора на цирка и Тонио ще си споделят Йонуц Паску и Александър Крунев. Валери Турманов е в ролята на Силвио, а Ивайло Йовчев – в ролята на Бепо. Под купола на цирка ще бъде представена атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.

„Палячи“ – Опера в цирка на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Спектакълът е иновативен и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка