Седмокласници от ОУ „Кирил Христов“ спечелиха втора награда от националния конкурс „Вазовата България“

Втора награда в категория „Презентации“ от IX Национален ученически конкурс „Вазовата България“ получиха на 9 юли 2023 г. на тържествена церемония в град Сопот учениците Димитър Христов и Виктор Донев от VII „в“ клас с преподавател по история и цивилизации Марияна Тодорова. Новината съобщи директорът на старозагорското училище Господин Балъкчиев, който поздрави учениците и тяхната учителка с постигнатия успех. Конкурсът е посветен на 173 години от рождението на Иван Вазов и на 140 години от създаването на одата „Опълченците на Шипка“. Основни организатори на проявата са Къща музей „Иван Вазов“ и Община Сопот.

Двамата седмокласници от ОУ „Кирил Христов“ подготвиха презентацията за конкурса старателно, под вещото наставничество на г-жа Тодорова. Те посветиха конкурсната си разработка на връзката на Иван Вазов със Стара Загора – на емоционално и на творческо ниво. От една страна, разгледаха емоционалната свързаност на народния поет с брат му д-р Киро Вазов и неговото семейство. От друга страна, се спряха на взаимоотношенията на Патриарха на българската литература с видни старозагорски интелектуалци и в частност – с Атанас Илиев, изтъкнат местен учител, издател и общественик. Подчертаха творческата дружба и ползотворното сътрудничество между Иван Вазов и Атанас Илиев. Текстът на презентацията бе съпроводен със снимков материал, илюстриращ споменатите личности и изгледи от Стара Загора след Освобождението. Тематичен беше и избраният музикален фон – инструментал на песента „Де е България“, която е по текст на Вазов.

Двамата ученици от ОУ „Кирил Христов“ имаха удоволствието в Сопот да се насладят в кулминационния ден на тържествата, посветени на празника на града и на родения в него писател Иван Вазов. При връчването на наградите седмокласникът Виктор Донев изказа благодарност към организаторите за отличието, като сподели, че с неговия съученик Димитър са много щастливи и удовлетворени от явяването си на конкурса и от спечелената награда.

„За нас беше чест да участваме в конкурса „Вазовата България“. Церемонията за връчване на наградите беше вълнуваща, защото децата четяха свои разкази и есета, изпълняваха песни по Вазови стихотворения, представяха драматизации. Девети юли, рождената дата на Иван Вазов, не е празник само на град Сопот. Празник е на цяла България“, разказа емоционално Марияна Тодорова след завръщането им от награждаването.

Сред целите на конкурса са обогатяване познанието за историческите личности и приноса им в развитието на България, както и засилване на патриотичното и родолюбивото възпитание. Те са и едни от приоритетите в учебно-възпитателната дейност в ОУ „Кирил Христов“, като настоящият успех на учениците е поредното доказателство за това.

Таня Николова