Любопитно лято

С пристигането на лятото, така желано от всички ни, идват и плановете за ваканцията. Времето се затопли и можем да се насладим на слънцето и приятните горещини, които ни очакват.

Независимо дали сте решили да оползотворите ваканцията си за ремонт или да пътувате, вероятно има много интересни неща, които не знаете за най-слънчевия сезон – лятото.

1. Всяка година в периода 20-22 юни отбелязваме първия летен ден. Нарича се лятно слънцестоене, а денят се променя заради въртенето на Земята, което не отразява точно календарната година.

2. Лятото е сезонът на гръмотевичните бури. Това е времето през годината, в което те са изключително често явление. Топлината и греенето на слънцето осигуряват добри условия за образуването на гръмотевични бури.

3. През лятото Айфеловата кула става по-висока. Причината е проста – тя е построена от желязо, което се разширява при нагряване. В следствие кулата се удължава с цели 17 сантиметра.

4. През лятото е най-дългият ден в годината. Това е 21 юни – денят на лятното слънцестоене. Над Северния полярен кръг се наблюдава 24-часова слънчева светлина – полярен ден.

5. Един от чудесните начини за разхлаждане през лятото е със сладолед. Ако и вие сте му верни почитатели, лятото е вашият сезон. В Щатите юли е обявен за национален месец на сладоледа.

6. Стоунхендж е едно от най-популярните места за отбелязване на лятното слънцестоене. Всяка година там се събират хиляди хора, които посрещат изгрева и празнуват най-дългия ден в годината на Северното полукълбо.

7. Песента на щурците може да определи летните температури. Просто трябва да преброите повтарящите се звуци от песента им за 25 секунди, да разделите на 3 и да добавите 4 – така ще получите температурата в Целзий. Това е абсолютно доказан факт, а формулата за изчисление е открита от физика Амос Долбър.

8. Месец юни е наречен на римската богиня Юнона, която е съпругата на Юпитер.

9. Марк Антоний пък нарича месец юли, в чест на Юлий Цезар.

10. Август пък носи името на племенника на Юлий Цезар, който получава титлата „Август“ (преподобен).