70 рисунки и пластики украсиха старозагорската зала „Лубор Байер“

На 6 юли 2023 г. в изложбена зала „Лубор Байер“ беше открита седмата традиционна изложба „Рисунка и малка пластика“. 24-ма автори представят 70 рисунки и малки пластики.

Това, което отличава настоящото издание от предишните е , че е по-разнообразно и в него участват повече колеги с рисунки – каза при откриване на събитието д-р Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора, което организира изданието. – Радостно е, че част от колегите смениха платното или длетото със скулптури, с хартия, което веднага дава по-друг живот на творбите им. Най-малко защото хартията има по-голяма чувствителност“.

В изложбата има доста цветни и живописни работи. Според г-н Алагенски  рисунката е много широко понятие. Рисунка може да се прави и със звук, и силуетно с някакъв тип материал, било и в двуизмерното и в триизмерното пространство в зависимост от материала – хартия или платно.

Експозицията е разнородна и спрямо жанровете, и спрямо предложените техники: шаржовете на Светлин Стоев, пейзажите на голяма част от авторите, портрета на скоро напусналия ни Никола Москов…Използваната техника е туш, пастел, акрил и др.

Почитателите на изобразителното изкуство ще открият и нови и малко познати имена: Мария Астаджова, Николина Дончева, студентите от Тракийски университет, част от които вече са дипломирани, друга-все още следва.

Както всяка година и сега има представени пластики на Стефан Димитров, Димо Димов, Светлин Стоев, който участва и с пластика и с рисунка ,Владо Чиляков…

Началото на изложбата „Рисунка и малка пластика“ беше сложено преди седем години от покойния доц. Злати Златев. Това беше неговата идея. От една страна да има още едно колективно събитие на групата в културния календар на зала „Байер“, а от друга, като художник с афинитет към рисунката, е настоявал старозагорското дружество да има изяви и в полето на рисунката.

От 2022 г. изложбата се надгради, като се канят в нея да присъства и по един художник и от други населени места. Миналата година това беше доц. д-р Галина Цветкова – преподавател във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Тази година гост на изложбата е Дан Тенев. Той се представя с концептуални рисунки, свързани с негов Ленд арт-проект в Димитровград.

Изложбата ще продължи до 22 юли т.г.

Намерението на ръководството е след това да направи козметично освежаване на залата.

Росица Ранчева