Приключенско пътуване осъществиха екозащитници от ГПЧЕ „Ромен Ролан“

На 04. и 05. юли 2023 г. осъществихме Приключенско пътуване 2023. Това е последният задължителен елемент на програмата за личностно развитие „Международната награда на херцога на Единбург“ ( https://intaward-bg.org/ ).

Доброволците, които защитиха тази година Бронзово ниво са: Денис Йорданов(8.а), Александър Колев (9.е), Станислав Димов (9.ж), Мария Добрева (9.ж), Мария Добрева (9.е), Вероника Тонева (9.е), Мая Койчева (9.а), Пресиана Делиева (9.е), Йоана Чепова (9.ж), Теодора Добрева (11.б), Виктория Кънева(11.б) и Мартина Петрова (12.е). Ръководители на приключенското пътуване са Радка Радева, Ваня Павлова и Боряна Бочукова, учители в ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Накратко – приключенското пътуване е преживяване сред природата, по време на което, работейки в малка група, всички участници планират, обучават се и предприемат пътуване с цел, което е в непозната за тях среда. И още по-накратко – това приключение бе изпълнено с много енергия, бе наситено с емоции, усмивки, преживявания и полезно заради придобитите нови умения и знания.

Част от предварителната подготовката за същинското приключение задължително включва няколко обучения – първа долекарска помощ, бивакуване, планинско ориентиране, подготовка и планиране на маршрут.

Едно приключенско пътуване, дванадесет участници, два екипа, една цел – проучване на растителното и животинското разнообразие в Природен парк „Българка“. Приключението започна от ЖП гара Стара Загора. С международен бърз влак, който се оказа пътнически, стигнахме до ЖП гара Кръстец. От там с карта, без особени затруднения, групите успяха да достигнат крайната си цел – хижа „Българка“. Осем километра преход и 1070 м. надморска височина.

Още с пристигането си в хижата учениците се втурнаха да помагат на домакините в сглобяването на един голям батут. Благодарение на екипната работа успяха за много кратко време да зарадват Алекс и Ванко (децата на хижарите – Димо и Вили).

Един от задължителните елементи по време на пътуването е запалване на лагерен огън, което се оказа голямо предизвикателство за приключенците, но с общи усилия се справиха и с това. След което, приготвиха и споделиха храната си, коментирайки, че всъщност тази храна е една от най-вкусните, която някога са опитвали.

Като част от прекрасната атмосфера бе и празнуването на шестнадесетия рожден ден на Вероника. Предварително разпределена и организирана бе изненадата за нея – най-красивата и най-вкусна торта ¬(всички се включиха в направата й).

Приключенското пътуване е едно преживяване, което дава възможност на учениците да работят в екип в една предизвикателна, но безопасна среда сред природата; да взимат решения като част от своя екип, да осъзнават личната си отговорност; да добиват и свикват с усещането за самостоятелност и да не се страхуват от предизвикателствата в живота си, а да търсят най-ефективните решения за тях.

Радка Радева