Областният управител на Бургас връчи най-високото си отличие на математика Любомир Любенов

За неговата всеотдайност при подготовката на млади таланти в сферата на математиката му връчих почетен знак – най-високото отличие на Областния управител на Бургас“- написа в страницата си областният управител на Бургас проф. д-р Мария Нейкова.-_Математиката е международен език. Тя обединява упоритите и мислещи хора.

На финалния ден 4 юли, в амфитеатъра в Стария град на Несебър имах удоволствието да наградя математическите звезди в десетия международен турнир “ Математика без граници“. Конкурсът обединява ученици от 10 държави и се организира от Любомир Любенов, човек посветил живота си на математиката.

За мене е чест и удоволствие!- написа проф. Нейкова и публикува текста на химна на „Математика без граници“, който се създаде специално за десетото му издание:

„Усмивките събираме,

изваждаме тъгата

и става друг животът

не само в песента.

Делим, което имаме

и силни сме, защото

доброто умножаваме

за всички по света!“

Десетото издание на Международното математическо състезание “Математика без граници“ – 2023г., състоял се от 01 до 04 юли 2023г. в гр. Несебър. В него взеха участие 1240 деца от 1 до 12 клас от 11 държави: България, Азърбейджан,Естония, Сърбия, Черна Гора, Румъния, Узбекистан, Казахстан, Малта, Украйна и Монтенегро. Младите математици участваха в индивидуален и отборен финал, както и в Турнир за решаване на алгебрични уравнения „Лодовико Ферари“ – за ученици от 7 до 12 клас.

Престижният форум се провежда ежегодно под патронажа на кмета на общината Николай Димитров.

Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Мартин Митрев от София и Мина Миятович – Сърбия, от зам.-кмета на Община Несебър Иван Гургов.

Награда на кмета за цялостен принос към организацията, провеждането и популяризирането на мащабното международно състезание бе връчена на двама преподаватели: Алия Искакова от Казахстан и Анелия Гочева – България.

Тази година в заключителната надпревара в Несебър участие взеха около 783 ученици от България и още 9 държави: Азербайджан, Естония, Казахстан, Малта, Румъния, Сърбия, Украйна, Узбекистан, Черна гора. По същото време в дните от 30 юни до 3 юли в своите страни се състезаваха още 482 финалисти от Австралия, Виетнам, Индонезия, Китай, Филипините, Словения, Тайван, Турция и Узбекистан. Специално за финала на състезанието и за да подкрепи своите участници в Несебър пристигна делегация от Узбекистан.

На заключителната церемония 10 математически звезди пуснаха в небето 10 гълъба с 10 маслинени клонки и с послание за мир в света.

В следващо издание Долап. ще предстви пълен списък на наградените участници в „Математика без граници“ от град Стара Загора.

Долап.бг