Балетът на Държавна опера-Стара Загора с наградата за най-добра балетна трупа „Златният Лешникотрошач”

Балетната трупа на Старозагорската опера с художествен ръководител примабалерината Силвия Томова получава престижната международна награда „Златният Лешникотрошач” в секция „Постижения на световните театри”, която се присъжда от авторитетния FESTIVAL INTERNAZIONALE DELLA DANZE E DELLE DANZE – Непи 2023. Официалната церемония по награждаването ще се състои на 8 юли с бляскава Гран гала вечер на сцената на замъка Forte dei Borgia в Непи, Италия. По традиция организаторите на фестивала канят изявени артисти-представители на театъра или танцовата компания, която получава високото международно отличие – решение на авторитетно международно жури. В двете фестивални вечери – на 7 и 8 юли, ще танцуват първите солисти на балетната трупа на Старозагорската опера примабалерината Анелия Димитрова и премиер солистите Фиорди Лоха, Марсело Молина и Максим Сиденко. Те ще се представят с изискана класическа програма, която включва вариации и па де дьо от балетите „Дон Кихот”, „Шопениана” и „Жизел”, както и съвременните танцови миниатюри „Неопитомените” по хореографията на знаменития Клод Брюмашон и „Следващият” по хореографията на изявения български танцьор и хореограф Християн Бакалов с европейска кариера.
От 6 до 8 юли в Непи, Италия ще се проведе седмото поредно издание на Festival Internazionale della Danza e delle Danze. Вдъхновителка и кръстница на фестивала е легендарната италианска примабалерина Карла Фрачи. Престижното артистично-културно събитие включва театри, някои от най-престижните компании в света, изключителни изпълнители, изявени в техните различни техники, стилове, етноси и дисциплини. Това е годишна среща, в която се предприема пътуване чрез танца по трансграничен и универсален начин.
Идеята, която отличава „Международния фестивал на танца и танците“ от другите инициативи, е популяризирането и разпространението чрез културното събитие на генезиса на танца с неговите еволюции и трансформации през вековете. Не по-малко значение има насърчаването на туризма и опознаването на територията, където събитието се провежда, а то само по себе си се превръща в изключителна и идеална среда за среща на световно признати танцьори и големи изпълнители. Паралелно с това привлича участието на много млади хора, за да се превърне този момент в образователна и тренировъчна лаборатория, по време на която опитът и особеностите на всеки танцьор се акумулират, за да съставят голяма и символична танцова компания.