Мозайката „Майчина сълза“ ще краси подлеза на бул. „Руски“ в Стара Загора

От 30 юни до 3 юли 2023 г. в Стара Загора се проведе петото биенале „Мозайката днес“. То е организирано от „Арт Мозайка“, в сътрудничество с Община Стара Загора и е традиционно събитие в културния календар на града.

Тази година в събитието участваха 17 мозаисти – от България – Антоанета Стоименова, Васка Атанасова, Иван Джиджев, Иван Монев, Мария Матовска, Мила Ботушева, Николина Георгиева, Петя Мод, Радка Маркова, Стойка –Тони Матева и Цвета Люцканова; от Италия –  Грациела Кало, Соня Бианко, Зума Бигони, Оторина Караро, Мариа Де Каталдо, Габриела Веронеси; от Германия Фрауке Льофлер.

Тазгодишното издание на форума си постави за цел да даде начало на поредица от инсталации, свързани с българските народни приказки, обяви Стойка Матева – главен двигател и организатор на пленера. Първата е по илюстрации на Иван Енчев по добре познатата на поколения българи приказка  „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев. Красивият разказ за любящото майчино сърце и болката по рожбата, която е далеч, е въздействащ шедьовър, оставил ярка следа в родната детска литература. Това е трогателна приказка за силата на любовта, която преодолява всякакви тежки обстоятелства, за която няма разстояния и за която нищо не е невъзможно-история за малките символи на обичта, спасяващи в най-тежките мигове.

Изборът на темата не е случаен. Във века на дигитализацията, интернетизацията и изкуствения интелект,  липсата на адекватна комуникация между хората, погълнати масово от собствения си екран,  води до откъсване от реалността. Завръщането към корените е мисия , която споделяме и така отдаваме признателност към предците ни, които  са разказвали своите истории и са предавали послание за любов и запазване на изконни човешки ценности. Чрез добрия пример ще накараме родители и деца занапред да се включват активно в подобни инициативи“, каза Стойка Матева.

В продължение на три денонощия мозаистите сътворяваха с търпение, обич и отговорност мозаечното платно. В ранния следобед на 3 юли готовата продукция беше представена във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Уникално е произведението на изкуството. Творбата е изпълнена с начупени керамични плочки, осигурени  от „Практис“ с оригиналната техника на модернизма – „тренкадис“, чийто баща е известният Антонио Гауди.

Всичко, което направихме, е с безрезервната подкрепа на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров, на началника на отдел „Култура“ Диана Атанасова и съпричастността на старозагорци,-каза при закриване на биеналето Стойка Матева- Така нашите имена ще останат завинаги“.

Госпожа Матева благодари на участниците за безрезервната подкрепа, за труда, за отделеното време, за ентусиазма и за възможността нейната идея да се реализира с общи усилия.

Платното е с размери 4 м. височина на 3 м. ширина. Всяко тесерче (керамична плочка“ е рязано и е намествано парченце по парченце, може би няколко десетки  хиляди. В синхрон с древното антично изкуство използвани са само четири цвята и техни нюанси.

Трайността е вечна. Не случайно казват, че мозайката е рисунката на вечността, защото не променя цветове.

Намерението на г-жа Матева е след две години, на шестото биенале на мозайките, да се продължи тематично, цветово и на определеното вече място.

Диана Атанасова благодари на участниците в биеналето за жеста, за таланта, за безкористността им. За да не се забравят авторите на това изящно произведение на изкуството, в долния му десен край ще бъде поставена табелка с изписаните имена върху нея.

Този проект не само ще предаде красота и уникалност в центъра на Стара Загора, но също така ще спомогне за повишаване на осведомеността на хората за опазването на околната среда и рециклирането на отпадъци, както и че доброволчеството може да бъде забавно и полезно едновременно“- каза Атанасова.

Мозайката ще бъде монтирана на подлеза на бул. „Руски“ на най-южната стена на сградата срещу входа на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Дано старозагорци и гости я опазят.

Росица Ранчева