Споделена изложба

Държавен архив – Стара Загора с удоволствие споделя изложбата, която бе открита на 30 юни 2023 г. във фоайето на Държавна опера – Стара Загора. Важен акцент в нея заемат дигитални копия на документи съхраняващи се в архива от Ф 29К Музикално дружество „Кавал“ – Стара Загора (1897 – 1928), Ф 91К Читалище „Родина“ – Стара Загора (1860 – 1944), Ф 1184 Шопова, Мара Делчева (1894 – 1980).
Изложбата е подготвена и подредена от гл. ас. д-р Ема Жунич, която е наш приятел и редовен читател. С нея се поставя началото на един бъдещ музей на операта, в който ще намерят място и други документи съхранени в отдел „Държавен архив“ – Стара Загора. Датата на откриването е избрана с оглед на това, че на 1 юли се навършват 98 години от представянето на операта „Гергана“ от Маестро Георги Атанасов на старозагорска сцена.
Благодарим на г-жа Жунич, че представя пред широката публика документалното богатство на архива!
В Държавен архив – Стара Загора има Личен фонд и на Росица Баталова, чиито родители (Ничка и Георги) изпълняват главните роли на Гергана и Никола в операта. Представлението от 1925 г. е документирано в снимки, които са част от богатия личен фонд на известната диригентка.