Лятно зооучилище „Млади приятели на животните“ открива Зоопарк Стара Загора

През месец юли 2023 г., Зоопарк Стара Загора организира лятно зооучилище под наслов „Млади приятели на животните“. Учебната програма е специално разработена за групи до 20 деца на възраст от 7 до 14 години. Всички необходими материали, включително и работните тетрадки за заниманията, са осигурени от зооградината.

Дейностите имат за цел да насърчат общественото образование и съзнание във връзка с опазването на биологичното разнообразие, да достигнат до по-широк кръг на придобиване на знания относно зоологическите градини,  инициативи за опазване, даващи непосредствена представа и възможност за участие в действията на зоологическите градини, познания за тях – грижи за животните, медицина за екзотични животни, опазване на биологичното разнообразие, инвазивни чуждоземни видове (ИЧВ), етология или поведение.  Зооучениците ще се запознаят с правилата на Зоопарка, със служителите му, различните видове животни и начина им на отглеждане.

Лятното зооучилище ще се проведе в рамките на 10 работни дни, в периода от 17.07.2023г. до 28.07.2023г. /от понеделник до петък/, от 10:00 до 14:00 часа. При засилен интерес и в зависимост от броя на заявилите участие, то може да бъде удължено. Зоопаркът не осигурява храна и транспорт. Децата трябва да си носят храна и шише с вода, желателно е да бъдат спортно облечени. Поради ограничения на местата в залата на образователния център, е необходимо предварително записване на тел.: 0877 075 491 или 0895 303 727, в срок до 15.07.2023г., всеки делничен ден от 07:30ч. до 16:30ч.

Чрез темите и заниманията, които са подготвили от старозагорската зооградина, децата ще имат възможност да научат кога са се появили зоопарковете, как да помагат и наблюдават животните, как да направят лакомства за едни от най-атрактивните животни – мечетата и какво е „приложно хранене“. Ще могат сами да приготвят сладолед за маймуните, да създадат изложба на открито, ще наблюдават демонстрация и тренировка по самоотбрана (с участието на част от спортен клуб по бойни изкуства). Малчуганите ще се превъплътят в детективи, ще се срещнат с охраната на Зоопарка, за да опознаят неговата професия, както и ще имат „поглед от високо“ с помощта на СНЦ „Зелени Балкани“, а накрая ще присъстват в час по опазване на околната среда.

Стефани Бабадалиева