Изложба „Интимно“ гостува в Стара Загора в дните на горещото лято

На 28 юни 2023 г. , няколко дни след началото на лятото, в западната зала на Художествена галерия Стара Загора беше представена гостуващата изложба „ИНТИМНО” с творби от колекцията на Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол. В нея са включени 26 платна на едни от най-изтъкнатите български живописци като Димитър Казаков-Нерон, Янаки Манасиев, Светлин Русев, Георги Божилов-Слона, Янаки Кавръков, Александър Петров-Лавандулата, Валентин Колев, Наум Хаджимладенов, Любен Гайдаров и др. Сред тях се открояват и ямболските художници: Георги Живов, Тодор Янков, Дона Неделчева, Кольо Инджов, Боряна Чапърова и др.

Човешкото тяло стои на самия връх на еволюционното стъпало и като такова се приема, че да нарисуваш човешка фигура е нещо изключително сложно в художествената практика. Затова в програмите на учебните заведения по изобразителни изкуства, рисуването на голо тяло задължително присъства.

В тази изложба има и друг момент – творби, които илюстрират борбата с академичното. Точното следване на натурата, както и демонстрацията на детайлни познания по пластична анатомия, не се счита за връх в художественото майсторство. Вероятно няма художник, без оглед на естетическия му възглед, да не е посветил поне една творба, поне една рисунка на голо тяло.

Директорът на галерията д-р Катя Тинева – Гюрковска благодари на колегите си от „Жорж Папазов“, че в тон с лятното настроение, гостуват с избрани произведения от голямата си колекция и то точно с „Интимно“.

Ненапразно идеята за подредбата на експозиция започва с „Голо тяло“- етюд, защото кураторът на изложбата иска да насочи вниманието ни към голото тяло, – сподели изкуствоведът д-р Тинева.- Другата страна е, че това е тема, предпочитана от всеки художник. Малко или много той минава през академично обучение. След това се осмислят всички епохи, през които е представяна цялата красота и тайнство на голото тяло в изкуството. От античността до съвременността, темата преминава през много различни форми и подход на човешката фигура. Женската фигура пък е особено предпочитана. Дори и жените са привлечени от женската красота на голото тяло.

Проблемът на човешката фигура като цяло преминава през различни трансформации, но отново се „връща“ към голата красота. Защото красивото в изкуството в отделните епохи има различия и се променя.

В съвременното изкуство човешката фигура преминава в реализъм към най-различни свободни форми и интерпретации на творческо-пластично изграждане на формата. В изложбата има различни нюанси и усещания, различни стилове и теми, решени от майсторите на четката по най- вълнуващ начин“.

Благодаря за начина, по който е подредена изложбата – каза Петър Тексиров от Ямболската галерия.- Професионално и естетски благодаря на колегите от екипа на Старозагорската художествена галерия, които са я поднесли по този много специален начин. Представяли сме изложбата в Ямбол, в Бургас, Карлово, но в Стара Загора го направихте по уникален и въздействащ начин“.

Голото тяло несъмнено е жанр, който ще занимава творците поне дотогава, докогато има художници, които търсят тайната на красотата на женското тяло и на жената изобщо.

Изложбата може да се разгледа до 25 юли т.г. след което ще се открие ретроспективна изложба на Георги Славов послучай 100 години от рождението му.

Росица Ранчева