Стара Загора е космическата столица на България

На младежкия фестивал „Ало, Космос! Говори България!“

Всичко, което искате да питате и да научите за Вселената, за космоса и не се страхувате за това – отговорите са тук, в третото издание на младежкия научно-космически фестивал „Ало, Космос! Говори България!, който се проведе в София Тех Парк на 29 юни 2023 година. Интересни експерименти и демонстрации можеха да се видят тук, провокиращи младежкото въображение. Посетителите на феста участваха в различни работилници в зала „Джон Атанасов“ и в пространството около нея. Да правят експерименти в лаборатории, да се докоснат до съвременни технологии, приложими в космоса.

Ало, Космос е фестивал на мечтите на децата, фестивал на мащабите и въображението, а това въображение се достига чрез наука и технологии“, сподели за старозагорци д-р Соломон Паси, основател и президент на Атлантическия клуб в България, един от организаторите на фестивала. „Благодарни сме на участието на Стара Загора в третото издание на фестивала“, каза Соломон Паси и продължи: „Ние не забравяме, че българската космическа индустрия тръгва от Стара Загора. Не забравяме приноса на Стара Загора за приноса в историята на българската космонавтика, а същевременно виждаме ролята на Стара Загора в бъдещето на космонавтиката. Благодарности, че успяхте да докарате сателита „Интеркосмос – България, 1300“ . Радваме се на партньорството с граждански клуб ЛИПА и Търговско-промишлената палата. Силно сме впечатлени от лиофилизираните храни, които се произвеждат при Вас. В това виждам един много сериозен бизнес, който може да надскочи пределите на България.“

Радвам се, че община Стара Загора и различни организации, припознаха фестивала като значима и важна проява не само за старозагорските ученици и младежи, но и като представяне на града ни на този изключително голям национален фестивал. Щандът ни с няколко шатри бе под надслова „Стара Загора – космическата столица на България“ и „Стара Загора – център на Вселената“. Спътникът, безспорно е „гвоздеят“ на нашето представяне – благодарим на Граждански клуб ЛИПА, че го реновираха, че успяха да го докарат на Фестивала, където бе посрещнат с голям интерес от младежите“, сподели доцент, д-р Алексей Стоев, директор на НАОП „Юрий Гагарин“ в Стара Загора. „Специални благодарности към община Стара Загора за цялостната подкрепа на старозагорското участие, на филиала на Института за космически изследвания и технологии към БАН“, допълни доц. д-р Алексей Стоев.

Освен с атрактивния сателит „Интеркосмос – България, 1300“, в старозагорския щанд бе демонстрирана космическа работилница за деца, „космически храни“, произведени от старозагорското предприятие за лиофилизирани продукти Екомилк ООД.

Участниците в младежкия фестивал имаха възможността да наблюдават слънчевата активност със специализиран телескоп. С информационни щандове се представиха Туристическия информационен център към общината и технологичния фестивал Zara Tech Spring.

Община Стара Загора бе осигурила безплатна възможност за дигитални моментни снимки на желаещите да се снимат пред сателита, както и транспорт с автобуси за деца с интерес към Космоса и иновациите.

Граждански клуб ЛИПА