Лили Иванова създаде фондация, за да съхрани творчеството си

„Най-голямото име на българската попмузика Лили Иванова създаде ФОНДАЦИЯ „ЛИЛИ ИВАНОВА“, чиято цел е „популяризиране достиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и повишаване на тяхното ниво“, съобщиха от екипа на певицата.

Лили Иванова, която винаги е казвала, че принадлежи на своята публика, отдавна обмисля как да бъде съхранено и след нея огромното ѝ творчество, което е втъкано в културния код на няколко поколения българи.

Затова във фокуса на дейността на ФОНДАЦИЯ „ЛИЛИ ИВАНОВА“ първостепенно ще бъде съхраняване на творчеството на „най-големия български поп изпълнител за всички времена“ и опазване на името ѝ за бъдещите поколения като творец със съществен принос за българската култура.

Мисията на живота на „Пеещото сърце на България“, както нарече Лили Иванова поетът Стефан Цанев, винаги е била да дарява любов, да възпява любовта, да създава творчески и естетически категории, пример за нацията.

ФОНДАЦИЯТА на Лили Иванова ще акцентира именно върху популяризиране и разпространение на това огромно и безценно творчество, като неотменна част от българската културна съкровищница, включително и след нейната кончина, чрез всички възможни аудио, видео, печатни форми и носители, пише „Епицентър“.

В дългогодишната си кариера Лили Иванова ни смайва непрекъснато с нейния несломим дух и непрекъснат стремеж да се движи само напред и нагоре, следвайки световни професионални стандарти, подчертават от екипа й.

Затова в бъдещата си дейност ФОНДАЦИЯ „ЛИЛИ ИВАНОВА“ ще следва нейния път – ще организира всякакви събития и дейности от културен характер: концерти, инсталации, изложби; ще изготвя документални, рекламни или художествени филми; ще издава книги, сборници и всякакъв род литературни, печатни или потребителски продукти, представящи Лили Иванова пред обществеността като една велика жена-творец, превърнала се в икона.

Само така името на Лили Иванова ще живее в сърцата и на бъдещите поколения като пример на певчески и житейски феномен, отдаден на публиката и на музиката.

С използването на всички съвременни дигитални форми, влудяващите и вдъхновяващите песни на Лили Иванова, с текстове и мелодии на едни от най-великите поети и композитори в България, ще продължат да звучат „на живо“, а божественият ѝ глас завинаги се остане „нейното оръжие“ да покорява милиони почитатели години напред.
В последното десетилетие Лили Иванова работи със своя LI Orchestra, а аранжор на цялата ѝ програма, включваща както нови песни, така и хитове с нови, съвременни аранжименти, е Ангел Дюлгеров.

За да изпълни целите си ФОНДАЦИЯ „ЛИЛИ ИВАНОВА“ ще разработва и реализира както собствени проекти, така и ще участва в съвместни програми с чуждестранни асоциации, фондации, правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с изкуство и култура.

Цялото си наследство – духовно и материално певицата прехвърля на фондацията. В задълженията на ФОНДАЦИЯ „ЛИЛИ ИВАНОВА“ влиза „опазване и управление на имуществото на Лили Иванова след нейната кончина – движимо и недвижимо, финансови активи, права върху интелектуална собственост и др“.

Изпълнителен директор на фондацията е Лили Иванова, която в своята дейност ще бъде подпомагана от настоятелство.

С този свой акт голямата Лили Иванова завещава на най-голямата си любов – публиката, цялото си богатство – творчеството и всички активи от него.

Източник: в. „24 часа“