Програма за професионално развитие на млади хореографи се проведе в Държавна опера-Стара Загора

За 4 дни тази седмица в общо 6 часа 4-ма артисти от балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора и от Балет „Арабеск” сътвориха 4 танцови съвременни /някои и съчетани с класика/ миниатюри в уъркшоп и програма за професионално развитие на млади хореографи, ръководена от Владимир Ангелов. Той е хореограф, познат на старозагорската публика с жизнерадостно-реалистичния си балет „ка ка Фония”, който има премиера на 24 и 25 юни 2021 г. Античен форум „Августа Траяна”. Преди 3 години Владимир Ангелов създава в България Фондация „ХЕЛИОС” заедно с Община София и Асоциация за развитие на София, която има за цел да развива модерния балет у нас в унисон със световните тенденции. В САЩ, където живее от 33 г. той е председател на подобна организация на хореографи. “Там бързо достигат всички новости, целта ми е и в България да е така” – каза Владимир Ангелов.

Той и художественият директор на Старозагорския балет Силвия Томова поканиха приятели на трупата в петък, 30 юли 2023 г. в балетна зала, за да видят творчеството на 4-мата артисти. В програмата се е работило по техниката „Уилям Форсайт”.

Първа представи своята миниатюра Ана Сесилия Урсики от Бразилия. Тя беше подготвила експозето си на български език и обясни, че творбата на която е хореограф е закачка с неокласицизма. Представена бе прекрасно от три грациозни балерини и бе едно истинско 6-минутно „бижу”.

Миниатюрата на Калин Любенов бе пълна с много хумор и бе изпълнена всеотдайно от неговите колеги -с необходимия мизансцен и елементи на костюми.

Сакура Иида от Япония бе избрала за тема на своята хореография „Ин и Ян”, а Анастасия Гавраилова от Балет „Арабеск” бе кръстила своята хореография „Клюката”.

„Тези 4 миниатюри са създадени без натиск да се продават и да бъдат успешни. Те имат за цел да покажат страстта на артистите да експериментират” – каза Владимир Ангелов.

Младите хореографи от Балета на Държавна опера-Стара Загора са изключително талантливи и многофункционални. В подобни задачи показват и своята абсолютна подкрепа за работата на колегите си. Отговорността към собственото си развитие е висока, на това ги учи и ръководителят им Силвия Томова. Тя не се уморява да ги среща с различни хореографи от цял свят, които носят нов език и нови изразни средства за младите артисти. Нетърпелива е да разгърне хоризонтите им…

Уляна Кьосева за Долап.бг