Съкровищата на Стара Загора

                                                                       Музей на религиите

Ежедневно минавам покрай „Музей на религиите“, или както е познат на мнозина старозагорци „Старата джамия“ (не, че има нова, но така я наричаха още от времето на дядо и баба). Неведнъж съм влизал в него – още като дете, преди да бъде съборено минарето, когато достъпа беше свободен и в тогавашните руини се чувствахме като предтечи на Индиана Джоунс, та до ден днешен, когато реставраторите са възстановили онези руини в цялото великолепие на архитектурата и живописта.

За жалост (или пък за щастие) винаги в сградата имаше доста посетители, които ми се пречкаха пред обектива. До днес не ми се беше удавало да остана единствен обитател (без да броим уредничката). Но ето, че съдбата да ми поднесе един час пълна тишина и спокойствие, в който прекрасната акустика на сградата беше заета да връща само топуркането на стъпките ми по дървените стълби и щракането на затвора на фотоапарата.

Току под носа на старозагорци, в абсолютния градски център, кротко дреме под слънцето едно бижу. Разположено е на няколко стотин квадратни метра, под купола на единствената в страната (и втората по големина в света!) джамия, в която той се държи единствено и само на стените, са стаени хилядолетия древна история. Останки от култова яма и керамика от началото на ранножелязната епоха (IX-X в пр. н. е.) съжителстват с древноезическо тракийско светилище от II-III в. Над тях се издигат основите на средновековна християнска църква от X-XIII в, изградена в тогавашния некропол извън крепостните стени на Августа Траяна.

През XIV век около църквата е построена джамия, която съществува и до наши дни, макар и вече не като храм, а като паметник на архитектурата и изобразителното изкуство от национално значение.

Изографисана изцяло в ярки и живи цветове, вероятно от художник-християнин, оставил закачливи следи в творбите си – пейзажи, включително църква с кръст на колелото на тавана, глава на кон и човек над една от вазите, украсили син прозорец от източна страна на купола. Днес изцяло освежена от умелите реставратори, тази светиня на няколко различни религии е на ваше разположение по всяко време от 10 до 18 ч. – без понеделниците през лятото, и неделя и понеделник през зимата.

Срещу скромните 4 лв за входен билет, цялото това великолепие е на ваше разположение, ведно с приветливата уредничка, която с удоволствие ще ви разкаже историята на музея и ще ви покаже тайните му.

И не пропускайте изящната дърворезба над входа!

Слави Котаров