17 мозаисти онагледяват с изкуството си приказката „Майчина сълза“

От 30 юни до 3 юли 2023 г. в Стара Загора се провежда петото биенале „Мозайката днес“. Организирано е от „Арт Мозайка“, в сътрудничество с Община Стара Загора и е традиционно събитие в културния календар на града.

Официалното откриване на събитието стана на 30 юни в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“, където са подредени 20 мозаечни творби и още 12 фотокопия на мозайки на гостите от Италия и Германия. Участници в биеналето са представителите на България Антоанета Стоименова, Васка Атанасова, Иван Джиджев, Иван Монев, Мария Матовска, Мила Ботушева, Николина Георгиева, Петя Мод, Радка Маркова, Стойка –Тони Матева и Цвета Люцканова, както и гостите от Италия –  Грациела Кало, Соня Бианко, Зума Бигони, Оторина Караро, Мариа Де Каталдо, Габриела Веронеси и Фрауке Льофлер от Германия.

Идеята за биеналето, негово сърце и душа е старозагорката Стойка- Тони Матева. Тя благодари на колегите си за отзивчивостта им да участват в събитието и да представят свои експонати в изложбата. Наистина много красиви и оригинални са експонатите – тематично различни, с различни стилове и предпочитани цветове, но всички те изящни и носещи висока естетика.

Тазгодишното издание на форума си поставя за цел да даде начало на поредица от инсталации, свързани с българските народни приказки, обяви г-жа Матева.- Първата е по илюстрации на Иван Енчев по добре познатата на поколения българи приказка  „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев. Красивият разказ за любящото майчино сърце и болката по рожбата, която е далеч, е въздействащ шедьовър, оставил ярка следа в родната детска литература. Това е трогателна приказка за силата на любовта, която преодолява всякакви тежки обстоятелства, за която няма разстояния и за която нищо не е невъзможно-история за малките символи на обичта, спасяващи в най-тежките мигове.

Изборът на темата не е случаен. Във века на дигитализацията, интернетизацията и изкуствения интелект,  липсата на адекватна комуникация между хората, погълнати масово от собствения си екран,  води до откъсване от реалността. Завръщането към корените е мисия , която споделяме и така отдаваме признателност към предците ни, които  са разказвали своите истории и са предавали послание за любов и запазване на изконни човешки ценности. Чрез добрия пример ще накараме родители и деца занапред да се включват активно в подобни инициативи“, каза Стойка Матева.

Мозаистите са настанени и ще работят в комплект „Езерото“. Който желае, може да ги пости и да се запознае „с тънкия занаят“, търпение, внимание, отдаденост на авторите на композицията. Творбата ще се изпълни с начупени керамични плочки, осигурени  от „Практис“ с оригиналната техника на модернизма – „тренкадис“, чийто баща е известният Антонио Гауди.

Закриването е предвидено на 3 юли 2023 г. от 17:30 ч. при подлеза пред Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

 „Мозайката днес“ е вече утвърдено като традиционно събитие в културния календар на Стара Загора – град, известен с едни от най-красивите съхранени образци на това древно изкуство, – каза в поздравителното си слово Диана Атанасова -началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора. – Устойчивото присъствие на този форум през последното десетилетие в живота на града се сбъдва, благодарение на  отдадеността към каузата на организатора му „Арт мозайка“ и ръководителя ѝ Стойка Матева, за което сърдечно благодаря. 

Този проект не само ще придаде красота и уникалност в центъра на Стара Загора, но също така ще спомогне за повишаване на осведомеността на хората за опазването на околната среда и рециклирането на отпадъци, както и че доброволчеството може да бъде забавно и полезно едновременно“.

Г-жа Атанасова припомни примери за добрата съвместната работа през годините оставените трайни естетически следи в различни места в града – паното „Нова зора“ в библиотека „Кирил и Методий“, изработена от стъклокерамика, парадната икона на св. Игнатий Старозагорски и надписа  в новопостроения храм, изпълнени по православните канони със смалти и мрамор, репродукцията на символа в герба на града „ Лъвица, кърмеща лъвче“ от мрамор и гранит, кашпите в парка на Старозагорските минерални бани, грейнали с мотиви от българските шевици, изпълнени с рециклирани керамични плочки.

Диана Атанасова благодари на всички участници и им пожела творческо вдъхновение и докосване до летния културен живот в града на липите и поетите.

За мозаечното изкуство говори изкуствоведът д-р Катя Тинева -Гюрковска, директор на Художествената галерия на Стара Загора:

От името на екипа на Художествена галерия Стара Загора имам честта и удоволствието да Ви приветствам, че за пети пореден път биеналето се осъществява в нашия град. Като се замисля къде другаде, ако не в Стара Загора? Мозайки има не само тук, но едни от най-емблематичните от античността са именно в хилядолетния ни град. Те са неизменна част от историята на българското изкуство.

В изкуството за правене на мозайки се хващам за думичката магия. Ако си представим хилядите разноцветни камъчета, стъкло, традиционни и нетрадиционни материали, които някак трябва да бъдат организирани в композиции, да бъдат част от архитектурното пространство, да бъдат самостоятелни произведения на изкуството…всичко това е магия, която изисква много специфичен подход. Изразните средства на мозайката не са какви да е. Те изискват добро познаване на технологиите, на различните творчески експерименти, въображението и доброто владеене на езиковата култура на това изкуство. Иначе няма как да въздейства и да пълни душата на хората.

Мозайката е изкуство, което има безгранични възможности. Това виждаме и на подредената изложба. В съвременен контекст можете да видите как мозайката е прекрачила всички граници в изкуството. Тя не е вече свързана само с монументалната архитектура, с утилитарното. Но дори и като част от него има съвременно звучене. Всеки от експонатите, в подредената изложба, е толкова различен. Това показва различното мислене, национална специфика, прави мост между традицията и съвремието. И е самостоятелно, изключително произведение на изкуството. Всъщност съвременният художник мозаист е експериментатор, който все повече разгръща и преминава утвърдените граници.

Благодаря на всички! Пожелавам успех на това, което трябва да направите. Убедена съм, че то ще бъде една магия. Радвам се, че има такова биенале в Стара Загора, защото то разширява кръга на всички почитатели на изобразителното и визуалното изкуство и че ще привлича все повече поколения хора, които да станат част от тази магия и да разбират повече от нея.

Успех и на добър път на биеналето!

Росица Ранчева