С истински верни и щедри приятели Държавна опера Стара Загора посреща 98-ми рожден ден

На 30 юни 2023 г. в първото фоайе на Старозагорската опера се състоя тържество, което може да се нарече празник на приятелството, на дарителството, на съпричастността към това велико изкуство и на респект и уважение към трупата на операта.

„Едно от най-важните събития за нашия театър е честването на 98 -годишнината от създаването на този оперен театър, каза в словото си директорът Огнян Драганов – Още от самото си зараждане, нашият оперен театър заявява своята важност и мисия да развива операта и балета в този регион. Историята на театъра ни е изключително важна и респектираща, но задачата на нас, които днес работим в тази институция, е да подготвим прехода между миналото и бъдещето му.

През изминалите 8 години, през които моят екип и аз ръководим тази институция – главният диригент проф. Ивайло Кринчев, директорът на балетната ни компания Силвия Томова, артистичният ни директор Веселина Кацарова и моят заместник Славчо Николов, успяхме да разширим географията на нашия град. Извеждайки този театър навън, ние получихме възторжен прием от всякъде, където представяхме своята продукция. Не само това. Ние вече имаме своя публика, включително и в столицата, която чака с нетърпение нашите постановки“.

Огнян Драганов посочи, че през последните години за първи път са се случили доста хубави неща: Опера на стадиона; Опера в цирка заедно с цирк „Балкански“, която продължава да се представя; Опера с кукли , създавайки с Държавен куклен театър Стара Загора две мащабни оперни продукции – „Фауст“ и Турандот“; Опера на язовир „Копринка“ край Казанлък; на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ и др.

Операта на Стара Загора популяризира и жанрове, които обикновено всички театри избягват. Това са камерните опери. Това са лаборатории, в които се раждат идеи. Виждаме как израстват нашите артисти . За периода 2015 – 2023 г. са направени над 25 камерни заглавия. Последната премиера „Стон или трагедията на Яворов“ от Любомир Денев – беше успешно представена на Летния театър в Стара Загора, в град Чирпан и във втора зала на НДК в рамките на Софийски музикални седмици при добър успех. Огнян Драганов обясни, че ще продължи да прави камерни опери, защото това е жанр, палитра от различните жанрове, която допринася за развитието на институцията.

С думи на благодарност и признателност директорът на операта се обърна към дарителите, някои от които присъстваха на предпразничното тържество, послучай 1 юли 1925 г., когато  е представена първата опера „Гергана“ от маестро Георги Атанасов:

Благодаря най-напред на Настоятелството на Държавна опера Стара Загора, поради много причини. Благодарение на Сдружението от 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна“ имаме трибуна за 800 места. Един от главните „виновници“, това да се случи е инж. Славин Янакиев, директор на завод „Прогрес“ . Благодарение на Сдружението една от последните ни придобивки е високо-технологична камера, необходима за записи за ежемесечно излъчване на предаване за операта по БНТ2. Дело на Сдружението е закупените два нови кларинета „Гринлайн“, които вече са в употреба.

Преди няколко дни придобихме най-новата мултимедия с лазерна глава и голям екран. Дарението е направено от Районната лекарска комисия с председател д-р Генка Пейчева. Стойността на дарението е над 20 000 лв. С тази модерна техника, имаме възможност да представяме 3D – спектакли. Мултимедиите ще работят на музикално-танцовия спектакъл „Реквием“ на Моцарт на 20 и 31 юли 2023 г.“

Д-р Генка Пейчева заяви, че направеното дарение е решение на всички колеги и особено на Сдружението на младите лекари. „Единодушно беше решението ни за дарение, защото смятаме, че Старозагорската опера е емблемата на Стара Загора. Защото трябва да се опитате да възприемете лекарите не като едни страшни хора, които могат само да плашат хората със страшни диагнози и тежки лечения. Ние се гордеем и благодарим за високото изкуство на нашата опера. Убедена съм, че контактите ни ще продължат и в бъдеще“ – каза д-р Пейчева.

В навечерието на 98-ия си рожден ден операта  получи още един трогателно ценен дар – едно от първите пиана в операта в Стара Загора.

Това пиано е закупено от старозагорския адвокат Стефан Зафиров през 1890 г., когато се ражда моята баба, разказа доц. д-р Васил Хаджиилиев. /Подробности очаквайте в следващите дни/- На това семейно пиано първоначално свири баба ми, после нейните две сестри. Една от тях – Наталия става първият корепетитор в операта, имено с това пиано. На него са правени репетициите на първите три заглавия на операта, след което си го прибираме вкъщи. В един момент семейният съвет реши, че мястото на пианото е в любимата ни опера и затова с радост го даряваме“.

На събитието присъства и дъщерята на Наталия – Венета, която каза:“Като гледам пианото, от една страна се радвам, че си намери точното място. От друга ми става мъчно, като си спомня какъв труд съм положила на този инструмент. Но нека да продължи да служи на изкуството!“- каза госпожата.

Благодарствени думи получиха и други дарители – д-р Ленко Михов, Златославей Митев, дядо на Георги Митев – маркетинг директор на операта, дарил сметачната машина на Райчо Митев, главен счетоводител на Операта през 70-те години, Михаил Мухтаров от Сдружението, който лично е дарил два телевизора , които са поставени до билетната каса.

В южната страна на гардеробното фоайе е подредена нова изложба, посветена на рождения ден на операта. Кораторът гл.ас.д-р Ема Жунич директор на архива на операта, маркира експозицията. /Подробности очаквайте в следващите дни/

Гостите приветства и Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора. Тя съобщи, че „на 7 юли тази година във Вила Борджия край Рим на солисти на нашата трупа ще бъде връчена наградата „Златен Лешникотрошач“ на Фондация „Карла Фрачи“  за най-добра европейска балетна компания.

Директорът на операта представи летния афиш на операта, който включва представления от 30 юни до 4 август т.г. Той акцентува на гостуващите солисти и постановките, които ще бъдат представени на Античния форум „Августа Траяна“. /Подробности очаквайте в следващите дни/.

Росица Ранчева