Започва 10-ти празник без граници за математиката в Несебър

Усмивките събираме, изваждаме тъгата и става друг животът, не само в песента…“

На 1 юли 2023 г. рано сутринта в Несебър се открива X финал на международното състезание „Математика без граници“.

Средно училище „Любен Каравелов“ отваря вратите си като домакин за 1240 ученици от 10 страни. Общо 330 отбора мерят сили в математиката, която ги предизвиква, но преди всичко ги вдъхновява.

Да бъдем домакини на толкова престижен турнир като „Математика без граници“, за нас е атестация за авторитет и висок рейтинг – споделя Ирина Велкова, директор на СУ „Любен Каравелов“ в Несебър. – Правим го за десети път и винаги колегите, ангажирани в организацията на състезанието дават всичко от себе си, за да може децата и младежите от България и другите страни да се чувстват прекрасно в красивия ни град.

На юбилейния финал нашето училище ще бъде представено от двама състезатели, на които пожелаваме успех.“

Създателят на мащабния математически турнир Любомир Любенов и неговият екип организират състезанието в 4 дни. През първите два учениците решават задачи. В рамките на час и половина на 2 юли се провежда и финалът на третия турнир за решаване на алгебрични уравнения „Лодовико Ферари“. Победителите от този турнир получават наградите си на следващия ден вечерта в двора на СУ „Любен Каравелов“ в Несебър, когато ще се състои и награждаването на оглавилите отборната надпревара в „Математика без граници“.

На 4 юли 2023 г. Античният театър в Стария Несебър събира гостите и участниците на официална церемония. Отличия, купа и по една българска роза ще получат победителите от

индивидуалното състезание. Връчват се и наградите на кмета на община Несебър. Обявяват и легендите на Турнира и математическите звезди – най-успешните състезатели от всяка участвала държава.

Истинско постижение за Международния турнир е фактът, че в 10-те издания досега са участвали млади математици от 22 страни: Австралия, Азербайджан, Беларус, България, Виетнам, Естония, Иран, Казахстан, Китай, Киргизстан, Малта, Мексико, Румъния, Русия, Северна Македония, Словения, Сърбия, Турция, Узбекистан, Украйна, Филипините и Хонконг. На сцената на Античния театър и тази година чуждестранните гости поздравяват домакините със свои изпълнения. От своя страна, българските организатори са предвидили изненада за гостите си. Специално за юбилейния финал създават песен, която да бъде химн на Международния математическия турнир. Текстът е на Иван Ненков, музиката – на Милена Добрева, а аранжиментът – на Руслан Карагьозов. Изпълнява се от вокалната формация „Морски песъчинки“ от Бургас.

Усмивките събираме, изваждаме тъгата и става друг животът не само в песента./Делим, което имаме, и силни сме, защото доброто умножаваме за всички по света!“, се пее в химна на „Математика без граници“. Организаторите са убедени, че турнирът с 10-годишна традиция вече е реален стимул за изява на младите хора. А Несебър е мястото, където споделят и съпреживяват своя интерес към математиката.

Петя Николова