„Па де Кре“ е най-добрият български отбор на Световния танцов конкурс

Балетна школа „Па де Кре“ се завърна от Световния танцов конкурс с букет от отличия. World Dance Contest се състоя в чешката столица Прага в периода 21-25 юни 2023 г.

В оспорвана конкуренция с многобройни танцови школи от десетки държави старозагорските възпитаници завоюваха 2 златни, 10 сребърни и 4 бронзови медала. Балетистите от „Па де Кре“ участваха в трите категории – класически балет, характерни и модерни танци в трите възрастови групи.

Отлично представяне на Николета Папазова, Ралица Калайджиева и Тереза Донева, които са световни шампиони в своята група, а Николета е първа и при солистите със своя танц – фрагмент от операта “Аида”. Симона Бухчева, Вяра Манева и Кирчо Желязков са със сребърни отличия, а Тереза Донева е сребърен и бронзов медалист при солистите в своята възрастова група.

Достойно се представиха дебютантите на световното първенство – група „Слънчогледи“, които направиха своята първа, но уверена стъпка на световна сцена – безценен опит и незабравима емоция. Сребърни отличия за голяма група класически балет за „Зимен валс“ и „Огън“, за квартет „Феи“, за малка група характерни танци с „Испански танц“ и малка група стил „Модерно“ с танц „Вечност“.

Трети места завоюваха дуетът Ралица Калайджиева и Владимир Стефанов с „Уно моменто“, малка група класически балет с „Хоро стакато“, голяма група характерни танци с „Тарантела“.

Световният танцов конкурс е престижен международен форум, в който танцьори и студия се класират чрез национални квалификации, за да представят себе си, своите школи и страните си на финалите.

„Па де Кре“ за поредна година не само достойно представи България, но и доказа, че е най-добрият български тим и е на световно ниво.

Това е успех за България, за Стара Загора, за “Па де Кре” и за всички нас.

И както казва Колин Пауъл: „Успехът е резултат от усъвършенстване, усилена работа, взимане на поука от неуспехите, лоялност и постоянство“.

Скъпи възпитаници на „Па де Кре“, горда съм с всички вас и ви благодаря за постоянството, упоритата работа, лоялността и принадлежността към семейството на школата, за непрекъснатия ви стремеж да бъдете по-добри и по-добри. Честити да са ни отличията и нека те са повод за удовлетворение за свършеното през годините и извор на сили, любов и мечти по пътя ни напред! Благодаря на своя екип за всеотдайността и професионализма, на родителите и приятелите на школата, с които вече 12 години вървим стъпка по стъпка и рамо до рамо в необятния свят на балета и детските мечти!

С гордост, радост и благодарност,

Кремена Костова-Гайдарова,
Ръководител на Балетна школа „Па де Кре“
Стара Загора