Концерт в памет на видния общественик, композитор, писател и учен проф. Петър Жеков тази събота

В Центъра за даровити деца, носещ името на видния старозагорец, общественик, композитор, писател и учен проф. Петър Жеков, на 1 юли ще се състои концерт в негова памет. Организатори на проявата са Община Стара Загора и Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.

Събитието ще започне в 11.30 часа, а входът е свободен. Концертът ще включи изпълнения на песни от проф. Жеков, а своя талант ще покажат на публиката оперните артисти Ивайло Джуров и Емилия Джурова, Иван Кабамитов, Ренета Стойнова, Елена Баръмова, Денис Иванов, Милица Тодорова и Десислава Стефанова. Програмата включва още младежите от хора при НУМСИ с диригент Стефка Минкова и вокални педагози Костадин Чамов и Нина Димитрова. Акомпаниментът на роял ще бъде от Полина Влахова, а водещ ще е актрисата Галя Александрова.

Проф. Петър Жеков е роден на 26 юни 1932 г. в Стара Загора. След средното си образование завършва Полувисшия педагогически институт в под липите и Висшия селскостопански институт в София. Специализира „Генетика и селекция“ (1974 г.) и придобива магистратура по специалността. Защитава докторска дисертация през 1978 г. Хабилитира се като „старши научен сътрудник“ през 1985 г. През 1996 г. му е присъдено научното звание професор. Автор е на над 400 научни, научнопопулярни и популярни публикации, част от които на културологична тематика и на сценарии за научнопопулярни филми. Създал е над 1000 художествени песни за глас и пиано по текстове на български поети, от които 500 са издадени в 20 нотирани албума. Автор е на хорови песни и на църковни пиеси за мъжки хор по библейски текстове. Има реализирани над 100 авторски концерти и много тематични вечери с камерни песни по текстове на Николай Лилиев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Красимира Вакарелова, Кирил Христов, Андрей Германов, Веселин Ханчев, Елисавета Илиева, Дора Габе, Елисавета Багряна и др., изпълнени от оперни и камерни певци в страната и чужбина.

Автор е  на текста и музиката на „Музикална емблема – Стара Загора“, на химна на „Тракийски университет“ – Стара Загора, на химна на Езикова гимназия „Ромен Ролан“, на музиката на химна на гимназия „Христо Ботев“, на Международния химн на ветеринарните лекари, на музикалната емблема „Казанлък“ и др. Носител е на редица отличия – Почетен гражданин на Стара Загора 2002 г., наградата „Стара Загора“. И други. Автор е и на 14 художествени книги: „Стара Загора – град на музиката“, „Сенки в мъглата“, „Страници от Светата гора“, „Лакърдии и пикантерии“, „Захаросани щипалки“, „Брадясали облаци“, „Парадокси“ (разкази за преживявания), „Зърна от броеницата на дявола“, „Стара Загора в щрихи и реалност, предания, митове и легенди“, „Брътвежи“ (шарени преживявания и недотам известни случки), „За гласовата постановка на певеца“, „Изкуството като съдба“, „Магията на камерната песен“, „Проблясъци“ (Размисли за духовната извисеност и моралните устои на човека).

Неговите албуми с камерни художествени песни полагат началото на българското присъствие в музикалния отдел на новопостроената Александрийска библиотека в Египет, а книгите му са в редица престижни библиотеки в Европа, Америка и Австралия.