Празник на житото – пътят на хляба отпразнуваха преславенци

На 24 юни 2023 г. старозагорското село Преславен празнува два големи празника – Еньовден и Десети фолклорен празник на житото-“Пътят на хляба“. За това голямо събитие отрано се погрижиха организаторите – Кметството, Народно читалище „Димитър Наумов-1908“, Пенсионерският клуб „Доньо Пехливанов“ с подкрепата на Община Стара Загора и арендаторът Йордан Танев.

Най- красивата и автентична част от Празника на житото е зажънването на нивата. Тази година шествието до златната нива води гайдарски състав „Ангел Войвода“ от гр. Стара Загора. По стар български обичай на нивата ги посрещна „чорбаджията“ – арендаторът Йордан Танев с цялото си семейство. Тази година в зажънването се включиха освен местните самодейци и ДГ №66 „Роза“, БФЛИО „Поп Минчо Кънчев“, жътвари от с. Яворово, с. Маджерито, общ. Стара Загора, с. Овчи Кладенец, обл. Ямбол, жътвари от Сливен и много гости от Стара Загора. Тук бяха и първите комбайнери на Преславен – Пеньо Иванов, Евтим Евтимов и Кольо Георгиев. През 1960 г. те са зажънвали нивите с първите руски самоходни комбайни – СК-3. На Празника на житото с голямо вълнение и радост присъстваха на зажънването, качиха се на модерна и съвременна комбайна и върнаха спомени 63 години назад!

Пребогата беше програмата и съпътстващите прояви:

В 9:00 ч. от центъра н селото шествието тръгна за нивата. В 10:00 ч. отец Петър Радев, предстоятел на храма отслужи водосвет за здраве и за берекет. Сетне празникът официално се откри в центъра на селото. Празникът на хляба уважиха много драги гости, сред които и зам. министърът на земеделието и храните Деян Стратев и отколешният приятел на селото Емил Христов,

След това последва музикален поздрав от местните самодейци и от гостуващите самодейни групи от страната. Традиционно кметът Митьо Митев връчи своята лична награда за най-добър и атрактивен участник. После се изви голямо жътварско хоро.

За кои съпътстващи прояви да стане реч най-напред? Разбира се за най- най- вкусните преславенски гюзлеми. Запомнете имената на майсторките Росица Стойнова, Мария Стамова, Руска Атанасова, Николина Нейкова, Кремена Колева, Стефка Михалева, Виолета Мечева, Татяна Стойнова, Маргарита Динева, Кинка Спасова, Минка Георгиева и Радка Иванова . Надяваме се, че те отново ще покажат майсторлъка си в Селския двор на Старозагорските бани по време на Народния събор „Богородична стъпка“.

Имаше още изложба „Замесено с любов“ на хлябове и тестени изделия на старозагорски пекарни; „Театър на трохите“ с Ралица Игнатова и Хлебна къща Стара Загора; Конкурс – изложба на детски рисунки „Мое плодородно село“; Конкурс – изложба „Най-вкусното тестено изделие“; Разходка с файтон до нивата; „С ръце и сърце за българското“ – занаятчии и творци в парка; Фотографска изложба „10 години по пътя на хляба“; Изложба“Съживяване – стари вещи в нов блясък“.

Много красиво беше в този ден в Преславен, защото всички участници в събитията, а и много от гостите бяха облечени в български носии или елементи от тях.

На Празника на житото се изявиха колективи от 10 общини. Над 400 самодейци пяха, надсвирваха се и играха. Над 150 жътвари зажънаха нивата и дадоха начало на жътвата.

Положихме много усилия в подготовката за визията и доброто посрещане на нашите гости, – каза за медията ни Стойка Генова- секретар на НЧ“Димитър Наумов-1908“.- За нас, организаторите е чест и голяма отговорност да сме домакини и достойно да представим Преславен и община Стара Загора.

Благодарение на дарители успяхме да подредим няколко красиви тематични кътове за снимки, които украсяваха Празника на житото. Димчо Митев изработи част от мелницата и сувенирите за участниците, Господин Господинов подари на читалището старата печка, която се указа най-желаното място за снимка, Даниелка Пеева и Росица Стойнова направиха ретро фоторамка, Станислава Радева подреди кът за Еньовден. Красивата цветна украса дължим на Нели Янева, която подреди над 10 кошници и гърнета с градински и полски цветя“!

Наградените в конкурсната кулинарна изложба за най-вкусно тестено изделие: първо място и награда от 10 кг. брашно бе присъдена на НЧ „Митьо Станев-1929“ с. Малко Кадиево, об. Стара Загора, второ място и награда от 5 кг. брашно – НЧ „Пробуда-1927“ с. Маджерито, об. Стара Загора, трето място и награда от 3 кг. брашно на НЧ „Пробуда-1908“ с. Дълбок извор, общ. Първомай.

Голямата награда на кмета на село Преславен, Купа за най-атрактивен участник на десетото издание на празника на житото „Пътят на хляба“, 2023 г. получиха – НЧ „Пробуда-1908“ с. Дълбок извор, общ. Първомай, обл. Пловдив и ТК „Заралии“ гр. Стара Загора.

Сред атракциите беше и катеричката Кипи, която създаде настроение на Празника на житото на малки и големи.

Поклон пред хляба и пред всички, които изминават пътя му от нивата до трапезата!

Росица Ранчева