Младежка театрална студия „Сцена 99“ участва в 20-тия юбилеен Международен младежки театрален фестивал „Време” Враца

Супер успешно бе участието на Младежка театрална студия „Сцена 99“ и ръководителя им Христофор Недков в 20-тия юбилеен Международен младежки театрален фестивал „Време” Враца – 16-21.06. 2023г.
Участваха 9 групи от България и 9 от чужбина(Литва, Латвия, Израел, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Румъния, Чехия, Украйна) с 18 спектакъла – богата палитра от жанрово разнообразие, представления на изключително високо творческо ниво и театрален вкус, с капацитет и потенциал определено да съперничат на редица професионални спектакли.
Представлението на МТС „Сцена 99” Стара Загора „Спасителят в ръжта” получи много заслужени овации ,много поздравления, похвали и комплименти от ръководители и участници – за прекрасния емоционален и вдъхновяващ спектакъл, адмирации за избора на драматургичен материал и завладяващия му прочит с изключително актуално съвременно послание, за впечатляващо високото ниво на актьорските и говорни умения на групата. ”Спектакъл въздействащ и вълнуващ, излят на един дъх!” – споделиха зрители с нас.
В рамките на фестивала бяха реализирани два уъркщопа, ръководени от Ричард Финч („Импровизацията в театъра”) и Христофор Недков („Сценичен бой с класическо хладно оръжие”).
В уъркшопа, воден от Христофор Недков асистираха театралите от МТС „Сцена 99”. Той имаше впечатляващ успех и отклик, подкрепени с толкова масово присъствие, че репетиционното пространство се оказа тясно да побере всички желаещи да участват. Занятията бяха в два дни и включваха кратка история на хладното оръжие, разлики между спортна и театрална фехтовка, сценичен бой без оръжие(шамар, падане, удари, импулси, поклон) и боравене с класическа шпага (основни атаки и защити, кратка комбинация – част от финалния бой между Хамлет и Лаерт).
Основната цел – да се даде шанс на младите театрали да се докоснат и да изпробват класическо хладно оръжие и сценичен бой в пиеси от световната драматургия – бе категорично изпълнена.
Студията от 2005 г.(вече 18 години) е неизменен и желан участник с утвърдени позиции в театралното аматьорско пространство на България и чужбина, винаги очаквани с повишен интерес на фестивала. Пълноправен член е на БААТ(Българска асоциация на аматьорските театри).
До нови срещи!
НЧ“Родина“