Учителки от ОУ „Кирил Христов“ се представиха успешно на международен педагогически форум

Началните учителки от старозагорското ОУ „Кирил Христов“ Дарина Делчева и Юлия Пенчева участваха в организирания от ДИПКУ при Тракийския университет XXIII Международен педагогически форум „Образователни трансформации – технологии, добродетели, благополучие“, който се проведе в курортен комплекс „Албена“ от 22 до 25 юни 2023 г. Официални гости на събитието бяха министърът на образованието проф. Галин Цоков, който поздрави участниците и организаторите, ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков, проф. д-р Марияна Николова – декан на факултет „Математика и информатика“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, проф. д-р Ивайло Старибратов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, чуждестранни партньори на ДИПКУ – Стара Загора от Северна Македония и Румъния, както и учители от цяла България.

На проведената кръгла маса бяха презентирани практиките на победителите в двата конкурса – „Моята добра STEAM практика“ и „Моята добра практика за социално-емоционално учене“. Като иновативно училище ОУ „Кирил Христов“ бе достойно представено от началните учителки Дарина Делчева и Юлия Пенчева, спечелили II място в конкурса „Моята добра STEAM практика“. Те очароваха присъстващите с умело прилагане на STEAM подхода в един от последните уроци „Карибски пирати – в непознати води“. Това бе и урокът, с който се явиха на конкурса и който реализираха с участието на логопеда Калин Маганджиев – техен идеен съмишленик и придружител на международния форум. Двете начални учителки впечатлиха участниците и гостите с емоционалното си и атрактивно представяне на специално подготвената мултимедийна презентация, илюстрираща техните иновативни STEAM постижения.

Изказваме специална благодарност за оказаното доверие, за пълното съдействие и подкрепа от страна на ръководството на ОУ „Кирил Христов“ в лицето на директора Господин Балъкчиев и зам.- директорите Катя Георгиева и Марияна Йотова“, подчертаха след завръщането си г-жа Делчева и г-жа Пенчева.

Двете млади учителки не спират да се развиват в своята професионална област и да надграждат знанията и уменията си като преподаватели. Те записаха STEAM специализация към ДИПКУ – Стара Загора, мотивирани и поощрени от ръководството на ОУ „Кирил Христов“.

В комплекс „Албена“ двете представителки на ОУ „Кирил Христов“ не за първи път показаха иновативни методи и подходи от своята работа. Миналата година те също се включиха в престижния педагогически форум, където представиха опита си в бинарните уроци. Споделиха, че именно тогава са решили да заложат на STEAM практиките. Убедени са, че участията в педагогически конкурси и форуми са много полезни, защото ги обогатяват идейно, набират опит и осъществяват многобройни контакти с учители от страната и от чужбина. Изказват признателност към ас. Мария Желязкова и д-р Михаил Кожухаров от ДИПКУ при Тракийския университет, защото от тях са научили много за STEM/STEAM обучението, което вече успешно прилагат в работата си в ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.

Таня Стоянова