С кауза е новият брой на списанието за ученическо творчество „Пътеки“ на ГПЧЕ“Ромен Ролан“

Списание с кауза е тазгодишният брой на „Пътеки”, издание на ученици от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”. Събраните средства от продажбата на изданието ще отидат за закупуване на терапевтични материали за рехабилитация на деца във Физиотерапия към медицински център „Проф.д-р Стоян Киркович”. По този начин младите таланти подкрепят каузата на съучениците си-млади омбудсмани на Стара Загора.

Тазгодишният брой на списание „Пътеки” бе представен в Зала „Америка за България” в Езиковата гимназия днес с атрактивна програма с изпълнения на изключителния китарист, ученикът Теодор Дойчев, автор на стихове в списанието.  Теодор е познат от изпълненията си на централния булевард на Стара Загора. „Забелязвам, че хората от ромския етнос повече ни ценят нас, уличните музиканти. Любима публика са ни и младите семейства с малки деца, които са много музикални. Така съм с надежда след 10-15 години в България да има повече музиканти, да не станат всички деца футболисти” – каза Теодор, който прави брилянтни джазови импровизации на своята електронна китара.

Още един негов съученик, Димитър Мечев, абитуриент тази година, е от момчетата, изразили мислите и чувствата си в стихове на български и на английски езици в „Пътеки”. Димитър е и инициатор на Кръжок по творческо писане в Гимназията, в който участват 8-10 ученици /без никаква намеса на учители/ . Те публикуват в своя група творенията си и ги обсъждат всеки петък във времето между двете смени в училище. Двама от участниците в клуба имат публикации в този брой на „Пътеки”.

На представянето днес, 27 юни 2023 г. , свои стихове и част от разказ четоха още Дамян Манолов, Мирена Динева, Паомина Кисьова, Памела Кръстева. За първи път този брой на списанието е с предпечат от ученик от гимназията – Теодора Колева, която говори за усилената си работа по предпечата „на много кафе и не много сън”. Теодора получи заслужени поздравления от преподавателя по литература и отговорен редактор на този брой на „Пътеки” Евгени Черепов. „Съвременните работодатели търсят точно такива хора – отговорни и самостоятелни, без да са самонадеяни” – каза Евгени Черепов.

Почти всички преподаватели по литература в гимназията присъстваха на представянето на „Пътеки” днес. Списанието е умно, красиво, шарено – като младите таланти в него, които участват не само със стихове и разкази, но и с много рисунки и художествена фотография, еднакво добре пишат на български и английски – защото се надяват да ги чуе и види…Светът!

Поздравления за редакционния екип: Вероника Данчева, Дамян Манолов, Ивелин Филипов, Карина Григорова, Мария Ботева, Мирена Динева, Памела Кръстева, Теодора Колева, Яна Дочева и на отговорния редактор Евгени Черепов!

Уляна Кьосева за Долап.бг