Талантливият актьор Стефан Борисов пали с изкуството си млади театрални таланти

На 25-и юни 2023 г., вечерта, сцената на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ преживя поредната експлозия от вълнения, талант, смях и смели изяви на –любителите – театрали от школата на Стефан Борисов…В поредица от дни и вечери слушах подготовката в нелеки репетиции, където в ролята на режисьор и педагог Борисов умело ги водеше по пътеките на театралното изграждане на образа, показваше им детайли от превъплъщението, вмъкваше нови и нови изисквания към мизансцена…Сякаш познавах работата, но вечерта на изявата, наречена „Актьорска вечер“ изведнъж се изля с целия си неповторим талант на сцената и зашемети залата с таланта си, с неподправения си хумор и зарази всички присъстващи със смеха и закачките си.

Но нека се върнем малко назад във времето и да си поговорим със Стефан Борисов…

От кога сте в Стара Загора, г-н Борисов?

От 2009-та година съм в Стара Загора и по-точно, актьор съм в Драматичен театър „Гео Милев“.

А как се озовахте в театралното поприще?

Малко късно започнах да откривам театъра. Бях в девети клас и като гимназист в Банкя попаднах при Цвета Лазарова, която има изградена над 30-годишна школа, за театрални таланти в Банкя. От там сме излезли над 20 човека/а дали не и доста повече!?/, които успешно са завършили след това НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и от години играят на сцената на Народни театър „Иван Вазов“, други са в театрите из страната в Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Търговище и пр…Аз съм един от тях.

А в НАТФИЗ?

В НАТФИЗ се озовах защото трябваше да избирам дали да вляза в казармата /тогава все още имаше казарма/ или да запиша НАТФИЗ. На приемния конкурс се бях класирал от първия път и така се озовах в класа на проф. Пламен Марков и на вече проф. д-р Ивайло Христов от 2005 до 2009-та година.

Кое определи дестинацията Стара Загора?

Точно при завършването ни, предната 2008/9 година класът на проф. Марков, който беше попълнил щедро редиците на театрите масово се пренасяше към софийските сцени. На освободените от тях места „кацнахме“ – ние, новото театрално попълнение, което изкласяваше от Академията…

Кога и как станахте водещ на любителска театрална трупа?

Актьорската професия е нещо многопластово и тя те подготвя с една стъпка и към режисурата и към преподаването…Тъй като заплащането на актьорския труд не е от високите – след няколко сезона в театъра, потърсих път да си създам група. Много благодаря на д-р Иван Аяров, който ми подаде ръка. През 2015-а година, със създадената предната година групичка, се пренесохме в Читалището…

Базата тук предполага добри условия за развитие на младите театрали – зала за репетиции, сцена за изява, което е огромен плюс ….И се заредиха спектаклите “Малкият принц“, „Страстни смешки – смешки страшни за герои със опашки“, „Женско царство“, „Ян Бибиян“.

С труд и постоянство започнаха да идват и успехите ни – на театралните фестивали на любителското творчество в Русе, Велико Търново, Сливен. През 2022 г. в Казанлък завоювахме ГРАН ПРИ в конкуренция с 10 – 15 участващи състави от София, Пловдив, Варна, Бургас и пр… Но голямото ГРАН ПРИ са първите му успешни студенти в НАТФИЗ – Даяна Чиликова и Любов Желева! И нека се похваля с последния ни хубав успех – вчера, 25-и юни 2023-а година подрастващата група с „Облог за мома“ на фестивала в гр. Сливен спечели първо място, което е най-високото отличие сред малката /детската/ група.

Какво предстои?

Предстои участие във фестивала в гр. Поморие на двете възрастови групи с „Облог за мома“ и „Ха да видим кой кого“ с начинаещата група. Имам очаквания и те са, че ние отиваме с две постановки…А все повече ми се иска да подготвим цяла пиеса, за да бъдем на всички фестивали в страната.

Как оценявате проведената „Актьорската вечер“?

Снощи, 25-и юни 2023 година, на сцената на читалището при препълнена зала, представихме нашата творческа „Актьорска вечер“ в пет части:

  • ,,Самолетът беглец“ от Камен Донев

  • ,,Облог за мома“ от Панчо Панчев

  • Има ли смисъл да убиваме мечка“ от Панчо Панчев

  • ,,Посещение от млада дама, Идването на Истинския мъж“ от Зденек Подскалски

  • ,,Женско царство“ – комедия от Ст. Л. Костов

Тъй като до последно всичко се уточняваше – променях мизансцен, изисквах различно усещане и превъплъщение…Децата бяха толкова уморени, че си мислех, че нищо не възприемат и думите ми се търкалят по тях без да ги докоснат….Снощи влязох в залата с притеснение, но…се оказах един щастлив зрител, който истински им се наслаждаваше. Видях, че бяха запомнили и се ползваха от всяка моя забележка, от най-дребното указание….Играха така все едно, че са го играли десетки пъти и залата им се отплати с бурни аплодисменти! Снощи аз бях зрител, гордеещ се с всеки един от тях! Гордея се с вас – Станчо Станчев, Марияна Митева, Тотьо Добрев, Михаил Стефанов, Калина Тонева, Николай Панайотов, Адриана Карауланова, Ейдриан Атанасов,Полина Атанасова и продължавам да чувам бурните аплодисменти на залата за това, което представихте!

С какво друго още се занимавате?

Ами – с преподаване. Миналата година преподавах в Частно училище „Елин Пелин“ и мисля да продължавам да разширявам тази дейност, защото се оказа, че едно време са ми хвърлили пъпа в училище и сега все там ме влече. Преподаването е отговорност и отплата за положения труд. Радва ме!

А нещичко за човека Стефан Борисов? С какво се различавате от актьора?

Аз съм от Червен бряг, където съм роден на 25 февруари 1987 година. По-късно стигнах в Банкя, покрай професията на баща ми…

(И аз да вметна Стефан – продължава да е свободен ерген. Все още не е открил жената, с която ще открие и голямата си любов…Но до тогава му желаем здраве, вдъхновение и сили…Ще почакаме да видим какво ще ни представи на сцената на личния си живот…

Гина Михайлова