Зоя Генова от ОУ „Кирил Христов“ спечели първо място в Националното състезание „Лаборатория за изкуство“

Първа награда с максималните 90 т. в националния кръг на Националното състезание по изобразително изкуство „Лаборатория за изкуство“, което се проведе на 9 и 10 юни в София, спечели Зоя Генова Генова, ученичка от VI „в“ клас при Основно училище „Кирил Христов“ – Стара Загора. Талантливата млада художничка беше специално поздравена за изключителния успех от директора на училището г-н Господин Балъкчиев, от заместник-директора по учебната дейност г-жа Марияна Йотова, от учителя си по изобразително изкуство г-н Пламен Михалев и от класния си ръководител г-жа Екатерина Йовчева.

„Първо място на национално ниво с максимален брой точки е възможно най-голямото постижение в националните ученически състезания“, похвали г-н Михалев своята възпитаничка. Преподавателят по изобразително изкуство не е изненадан от успеха на Зоя Генова, защото той е забелязал големия ѝ талант в рисуването още в началото, а и по думите му тя не само има вродена дарба, но и е много отговорна, организирана и ученолюбива. За конкурса по изобразително изкуство се е подготвяла старателно не само с практически занимания, но и с теоретични знания от изучавания материал в пети и в шести клас.

Националното състезание „Лаборатория за изкуство“ се провежда в три кръга – общински, областен и национален. Зоя Генова печели максималните точки и на областното ниво (70 т.), и на националното(90 т.).  Домакин на националния кръг в столицата е 51 СУ „Елисавета Багряна“, като младата старозагорска художничка подчертава изключително добрите си впечатления от организаторите. Тя споделя, че е възхитена от всичко – от специалната програма за откриването на конкурса до внимателното отношение на квесторите по време на състезанието. На финала в София успешно преминава през двата кръга на националната художествена надпревара. Първо се справя отлично с писмената част, при която за 45 минути състезателите трябва да решат теоретичен тест по изобразително изкуство от 15 въпроса – 10 с избираем отговор и 5 със свободен отговор. След това рисува с акварелни бои по дадената тема – „Фризова композиция“ със зададени размери. „Темата е сложна като за национален кръг, защото е от декоративно-приложните изкуства“, коментира г-н Михалев.

Получената първа награда е дебютното отличие на Зоя Генова в областта на изобразителното изкуство. Талантливата девойка обича рисуването още от малка, като първоначално се е вдъхновила от хобито на своята леля. Дарбата ѝ обаче не може да остане скрита, колкото и скромна да е неговата притежателка, затова художествените ѝ заложби са забелязани в училище от учителя по изобразително изкуство Пламен Михалев.  „Г-н Михалев ми даде идеята да се явя на конкурса. Той ми помогна да се подготвя, а и в учебните часове много ясно ни обясни точно за фризовата композиция, която се падна като тема на националния кръг“, изказва своята признателност към преподавателя си Зоя Генова. „Много ми хареса участието в състезанието, чувствах се спокойна и рисувах с удоволствие“, сподели в заключение младата художничка.

За втори път възпитаници на ОУ „Кирил Христов“ и на г-н Пламен Михалев се класират за национален кръг на престижното състезание „Лаборатория за изкуство“. Първото място на Зоя Генова е най-високото възможно отличие и е повод за гордост както на ОУ „Кирил Христов“, така и на всички старозагорци.

Таня Стоянова