Да си спомним с признателност и респект за проф. Петър Жеков (26.06.1932- 4.08.2013г.)

На 1 юли 2023 г. (събота) от 11:30 ч. в концертната зала на Центъра за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ , солисти на Държавна опера Стара Загора, със съпровод на роял от Полина Влахова и водеща актрисата от ДТ „Гео Милев“ Галя Александора ще се състои концерт „С песните на Проф. Петър Жеков“. Ще участват солистите Ивайло Джуров и Емилия Джурова, Деси Стефанова и Иван Кабамитов, Елена Баръмова и Денис Иванов, както и камерен формат на учебния хор при НУМСИ „Христина Морфова“ с диригент Стефка Минкова. Това е красив жест на благодарност и признателност към живота, делото и творчеството на Почетния гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков.

Проф. Петър Жеков е роден на 26 юни 1932 г. в Стара Загора. Потомък е на видните революционери – двамата братя Жекови – Михаил и Георги, участници в Старозагорското въстание и на голямата алтруистка Теофано Попова.

След средното си образование завършва Полувисшия педагогически институт в Стара Загора и Висшия селскостопански институт в София. Специализира „Генетика и селекция“ (1974 г.) и придобива магистратура по специалността. Защитава докторска дисертация през 1978 г. Хабилитира се като „старши научен сътрудник“ през 1985 г. В 1996 г. му е присъдено научното звание професор. Автор на над 400 научни, научнопопулярни и популярни публикации, част от които са на културологична тематика и на сценарии за научнопопулярни филми.

Създал е над 1000 художествени песни за глас и пиано по текстове на български поети. 500 от тях са издадени в 20 нотирани албума. Автор е на хорови песни и на църковни пиеси за мъжки хор по библейски текстове. Има реализирани над 100 авторски концерти и много тематични вечери с камерни песни по текстове на Николай Лилиев, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Красимира Вакарелова, Кирил Христов, Андрей Германов, Веселин Ханчев, Елисавета Илиева, Дора Габе, Елисавета Багряна и др., изпълнени от оперни и камерни певци. Много са изпълнените песни в страната и чужбина /Германия, Англия, Русия, Австралия, Америка, Норвегия, Бразилия, Франция, Филипините, Италия и др.

Проф. Петър Жеков е автор на текста и музиката на „Музикална емблема – Стара Загора“, на химна на „Тракийски университет“ – Стара Загора, на химна на Езикова гимназия „Ромен Ролан“, на музиката на химна на гимназия „Христо Ботев“, на Международния химн на ветеринарните лекари, на музикалната емблема „Казанлък“ и др. Носител е на редица отличия, сред които наградата „Стара Загора“. Почетен гражданин е на Стара Загора от 2002 г. Автор е на 14 художествени книги: „Стара Загора – град на музиката“, „Сенки в мъглата“, „Страници от Светата гора“, „Лакърдии и пикантерии“, „Захаросани щипалки“, „Брадясали облаци“, „Парадокси“ (разкази за преживявания), „Зърна от броеницата на дявола“, „Стара Загора в щрихи и реалност, предания, митове и легенди“, „Брътвежи“ (шарени преживявания и недотам известни случки), „За гласовата постановка на певеца“, „Изкуството като съдба“, „Магията на камерната песен“, „Проблясъци“ (Размисли за духовната извисеност и моралните устои на човека).

Неговите албуми с камерни художествени песни полагат началото на българското присъствие в музикалния отдел на новопостроената Александрийска библиотека в Египет, а книгите му са в редица престижни библиотеки в Европа, Америка и Австралия.

През целия си живот проф. Петър Жеков остава дълбоко вярващ християнин, убеден и последователен демократ, алтруист и верен приятел.

След кратко боледуване умира за 4 август 2013 г.

Росица Ранчева