130 еколюбители и екопатрул от ДГ „Светлина“ обходиха любимото Аязмо

Утре е Еньовден! За еньовските цветя и треви тръгват млади и стари. От набраните треви правят китки и венци.

Така започна и днешният ден за децата от ДГ „Светлина“ – Стара Загора. На 23 юни 2023 със сборен пункт парк „Митрополит Методий Кусев“ – Аязмото. Всички 130 деца,облечени в бели дрехи се събраха, за да се уверят ,че всичко в любимата гора е наред .На обявеното сборище се виеше голям венец от горски цветя, през който ще се провре всеки желаещ, за здраве. Поставихме и транспаранта от приключилия проект скоро“Книги за смет“ с послание към всички граждани. Когато слънцето затрептя,ни подканиха за кратка „закуска на тревата“.

След нея имахме сили да продължим до върха. По пътя поставихме отново табелки с емблематични послания:“Твоята торбичка не е храна за всяка птичка“,“Пази чистота, ако искаш да играят тук деца“, „Най-добрата аптека е горската пътека“ …..останалите може да прочетете из алеите на парка и да ги споделите .

Учредихме и първия“ Еко патрул“ от деца. Защо не!?Те следяха за нарушители на реда и раздаваха билетчета с глоба – “Наложен обществено полезен труд“.За наша радост нарушители нямаше ,но имаше такива ,които бяха оставили следи от неблагоразумно поведение. За тях оставихме билетите по местата, за да си ги получат при връщането им. Достатъчна армия от доброволно положен труд ще съберем след всеки ден,за съжаление.

След кратки игри на воля, следваща стъпка в нашата програма беше да се разделим на три лъча и обходим целият парк. Трябваше лично да се уверим,че са в сила народните мъдрост:“Направи добро па го хвърли в морето“, „Златото в огъня се префиня, а човек в тегло“., „Час търпение,година почивка“ , „Който няма воля,всичко му е неволя“, „Кратка вечеря, дълъг живот“.

А ние Ви пожелаваме :Покрив на задружно щастие и благоденствие!

Екипът на Светлина