С голям концерт ученици и учители от НУМСИ „Христина Морфова“ посрещнаха лято’2023

Петко Петков подари на Художествената галерия книгата- каталог „Искам да бъда вечно млад“, посветена на старозагорския художник Георги Славов.

На 21 юни 2023 г., минути преди да настъпи астрономическото лято на 2023 г., в салона на Художествената галерия на Стара Загора се състоя голям концерт. В него участваха ученици, студенти Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и учители на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова“ Стара Загора. Концертът е по идея и с прякото участие на пианистката Полина Влахова.

В началото на събитието имаше много красива изненада. Жестът направи Петко Петков – нестандартен артист, педагог, автор и съставител на книги, художник, общественик. Той подари на директора на галерията д-р Катя Тинева книгата – каталог „Искам да бъда вечно млад“. Тя е посветена на старозагорския художник Георги Славов, чиято 100 годишнина ще отбележим на 4 юли т.г. Към края на същия месец или в началото на август Художествената галерия ще открие ретроспективна изложба, посветена на старозагорския художник, естет, адвокат и бохем Жоро Славов.

Въпреки големите перипетии през които минахме, книгата е издадена и е със страхотно качество, – каза г-н Петков.- За съжаление в Стара Загора от книгата има само няколко бройки, които смятам че трябва да са на разположение в Художествената галерия и в Библиотеката.

Автор на текста е племенницата на Георги Славов – Ирена Недкова. Аз съм съставител. Основен двигател, за да се случи тази книга е дъщерята на Жоро Славов – Вяра Колева. За съжаление тя почина преди няколко години.

Книгата е изключително естетско издание, с много репродукции на картини на Жоро, много обяснителни текстове.

В Стара Загора в последните години на ХХ век има много именити творци, за които заслужава да се пише и говори, да се почита тяхната памет. Подарявам книгата „Искам да бъда млад“ на Художествената ни галерия, където й е мястото“- каза Петко Петков.

Д-р Катя Тинева благодари за жеста.

Концерта откриха трима инструменталисти – Димитър Гайдаров, Никола Биолчев и Антоан Бохуров. Те изучават задължително пиано и са от класа на Венета Янкова. Последва изпълнение на флейта от Николай Влахов от класа на Ива Профирова. След него се представиха три изпълнителки от класа по пиано на Милена Александрова:Александра Мускат, Анджелина Илчева и Дария Енчева. Класическото пеене от класа на Костадин Чамов представи Ренета Стойнова.

Димитър Гайдаров от класа по флейта на проф. Георги Спасов, разкри красотата на този изящен инструмент.

Последва представяне на двама студенти от класа на доц. Мариана Пенчева. Много трудната ария на Риналдо от едноименната опера на Хайдн изпълни прекрасно контра тенорът Йордан Петев. Сопраното Ана Миланова заложи на Рахманинов. В продължение на концерта те изпълниха още по две арии, с акомпанимент на рояла от Поли Влахова. Последва второ изпълнение на момичетата на г-жа Александрова, а след това, тя, заедно с Александра и Анджела свириха на четири ръце. Румба за четири ръце изпълниха Никола Биолчев и учителката му Венета Янкова. Никола Биолчев се представи и със своя саксофон от класа на Ралица Василева. На рояла му акомпанира Гергана Желева от класа по пиано на Румяна Шишкова и от класа по съпровод на Нина Симеонова.

На финала публиката дълго аплодира младият акордеонист Антоан Бохуров от класа на Станимир Сталев. Той изпълни концертни вариации на тема „Синий платочек“.

„Цигулар къща не храни“ изпя Патрисия Динева от класа по пеене на Нина Димитрова. Очарователната госпожица беше и прекрасно конферансие.

Програмата на всички участници в концерта беше с повишена трудност, но те се представиха много отговорно и професионално и заслужиха аплодисментите на неслучайната публика.

Росица Ранчева