Премиера на английската продукция „Вълшебникът от Оз“представи училищната трупа на езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора

Премиерата на „Вълшебникът от Оз“, с която училищната трупа  на езиковата гимназия „Ромен Ролан“ закри учебната година, беше посрещната с много смях и дълги аплодисменти от публиката. В залата на Държавен куклен театър – Стара Загора бяха съученици и приятели, учители и родители.

Актьорите, 33 на брой, са избрани сред осмокласниците от „а“, „б“ и „в“ клас, които изучават английски език. Двама ученици бяха ангажирани като осветител и озвучител на постановката.

Драматургичният текст и сценичната адаптация  са дело на преподавателите Ваня Вътева и Тотка Цонкова.

„Учениците бяха вдъхновени от  една красива магическа история за момиче, което се опитва да се върне от приказната страна на Оз в Канзас“, разказа пред Долап Ваня Вътева. По думите и това е история за приятелство и подкрепа, която е била посрещната с ентусиазъм от участниците в многолюдната трупа. Завладени от сюжета, те са търсили как да намерят сърце на тенекиения човек, смелост на лъва и ум на плашилото.  И да завършат с хепиенд.

Репетициите продължават над два месеца, час от тях са по време на учебни часове. Възпитаниците на езиковата гимназия в Стара Загора сами създават мултимедия и музика за спектакъла на „Вълшебникът от Оз“. Сами изработват и оригиналните си костюми, сами се гримират, сами подготвят проекта за сценография на спектакъла, който продължава час.

Финалът взриви публиката с  хита на Джуди Гарланд от холивудската продукцията, създадена по романа на Лиман Франк Баум „Магьосникът от Оз” през 1939 г.

„Учебната театрална трупа беше сформирана като резултат от иновативните проекти, които реализира нашата гимназия. През тази година основната ни тема беше „Изкуството“ и премиерата на „Вълшебникът от Оз“ е финала. Основните ни цели бяха работа в екип и умения по английски език, разбира се и нови възможности за учениците след ковид емидемията“, обясни пред Долап Ваня Вътева.

Ученици, учители и родители благодарят на ръководството на Държавен куклен театър – Стара Загора, който предостави безвъзмездно сцената за премиерния спектакъл.

Долап.бг