На 23 юни отбелязваме Международния олимпийски ден.

На тази дата през 1894 година в Сорбоната в Париж, на Първия олимпийски конгрес, се ражда идеята за организиране и провеждане на първите Съвременни Олимпийски игри в Атина и за създаването на Международен олимпийски комитет (МОК).

Барон Пиер дьо Кубертен е инициатор за възобновяване на Олимпийските игри и президент на МОК в продължение на 29 години. Автор е на олимпийските символи, олимпийската харта и основоположник на съвременното Олимпийско движение.

Международният олимпийски ден – 23 юни, се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 година.

Българският олимпийски комитет е член на МОК, на организацията Европейски олимпийски комитети и на други международни спортни организации. Основан е на 30 март 1923 г. Настоящ председател на БОК е световната рекордьорка на висок скок Стефка Костадинова.

Малко история: За първата модерна олимпиада (1896) заминават да представят честта на България гимнастиците Панайот Белев, Илия Пенчев, Димитър Илиев и Шарл Шампо. Ръководител на делегацията е Тодор Йончев. Само Шарл Шампо се състезава на олимпиадата в 3 дисциплини от гимнастиката.

На 30 март 1923 г. по инициатива на Министерството на войната е организиран Българският олимпийски комитет. За председател е избран Ефтим Китанчев. Целта на БОК е да организира състезателите за участие на олимпиадата в Париж през 1924 г. От България заминават 4 лекоатлети, 7 колоездачи и 2 състезатели по конен спорт, както и националният отбор по футбол. Генерал Владимир Стойчев се класира на 11-о място в конната езда от общо 99 участници.

През 1929 г. за председател на БОК е назначен Велизар Лазаров, който е в основата на първата балканиада в София през 1931 г.

След 9 септември 1944 г. имуществото на БОК е отнето, а организацията е разформирована. През 1951 г. БОК е възстановен а за председател е избран ген. Владимир Стойчев. Първият олимпийски медал България печели на игрите в Хелзинки през 1952 – бронз на боксьора от Добрич Борис Георгиев – Моката. Делегацията в Швеция е от 63 състезатели. Първият олимпийски златен медал е на Никола Станчев по свободна борба в Мелбърн през 1956 г. В Австралия печелят още 3 сребърни медала: Димитър Добрев и Петко Сираков по класическа борба и Юсеин Мехмедов по борба свободен стил, както и бронзов медал за националния отбор по футбол.

Българските участници на олимпиади имат общо 51 златни, 85 сребърни и 77 бронзови медала. Най-доброто представяне на България на олимпиада е през 1980 г. в Москва, където страната заема 3-то място в класирането по медали с 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала. През 2005 г. се разгаря скандал с председателя на БОК Иван Славков, който е уличен във вземане на подкуп. На 7 юли 2005 г. той е отстранен от председателското място на БОК и от членското му място в МОК. От 11 ноември 2005 г. председател на БОК е олимпийската шампионка от Атланта през 1996 г. Стефка Костадинова.