21 юни – Международен ден на скейтбординга

Днес всички скейтбордисти имат повод с гордост да излязат на улицата и да покажат изкуството си!

Защото 21 юни е обявен от Международната асоциация на скейтбордистките компании IASC, в която влизат всички основни дружества, участващи в скейтборд индустрията, марки и списания на международните дистрибутори, за Ден на скейтбординга (Go Skateboarding Day).

Първият скейтборд е направен 1930-те год. в Америка и е представлявал сърф, прикачен към 4 колелца.

Тогава не е бил измислен полиуретанът (от който се правят колелцата в наши дни) и затова устройството е било много опасно и е вдигало много шум.

Когато първите скейтбордисти преминавали по улиците, всички са се сърдели и полицията е имала проблеми. От 1930-те до 1960-те год. е било забранено да се кара скейтборд. През 1960-те години обаче той отново нашумял сред младите и започнало масовото му производство.

Скейтбордовете се състоят от няколко части. Най-очевидното е борда, който се нарича палуба. Тя се прави най-често от канадско кленово дърво.За да помогне на ездача да се придържа към дъската, griptape (подобен на шкурка материал) се полага на горната част на палубата. Следващите компоненти са камионите, които ездачът използва, за да насочи борда, като се наклони в посоката, в която желае да пътува. Камионите се монтират на борда чрез серия гайки и болтове, наречени хардуер. Колелата са прикрепени към камионите и задържат лагерите, което спомага за намаляване на триенето и увеличаване на скоростта на ездача. Колкото по-високо е качеството на лагерите, толкова по-бързо е ездачът!