Математикът Любомир Любенов:“За хубавата песен (която понякога пеем фалшиво) и НВО по математика в 7 клас

Както всяка година и тази  Националното външно оценяване (НВО) възбуди страстите.
Безспорно е, че всички седмокласници се явявиха на това оценяване по едно и също време и на едни и същи задачи.
Безспорно е, че точно този випуск завърши 4. клас без провеждане на национално външно оценяване през 2020 г.
Спорен е обаче начинът на провеждане на външното оценяване. Фактът, че задачите бяха публикувани на електронни страници преди Министерството на образованието и науката да ги публикува,   създава условия за неудобни въпроси. Има и други факти, които пораждат неудобни въпроси, на които може би никога няма да получим точните отговори. Сред примерите най-фрапантен е класирането от матурата за 12 клас по математика през 2008 г., когато две училища от провинциален град пребориха СМГ, като поне 10 от учениците от този провинциален град показаха по-добър резултат от българина класирал се в топ 6 на света в същата година на най-прeстижния форум – IMO.
Спорно ще бъде и обяснението къде са отишли 6 644 ученици , постъпили с този випуск в първи клас през 2016 г. През 2016 г. първолаците са били 66 611 (по данни към 9 август 2016 г. у) , а на 16 юни 2023 г. на външното оценяване по математика са се явили 60 169 седмокласници (по данни от сайта на Министерството на образованието).
Песента е хубава, можем да я изпеем, но не всички…
Тази сентенция важи за темата за 7. клас. Задачите са подбрани с усет и с много финес.
Не можем да кажем, че са лесни. Зависи за кого. А дали са били по силите на учениците – това ще покажат резултатите
Хубаво е да припомним, че това национално външно оценяване, каквато и вода да носят от девет кладенци, има една единствена цел – да класира учениците, най-вече за някои предпочитани училища. И толкоз.
Но пък има много странични ефекти.
Системата на училищното образование е стресирана от безкрайни квесторски протоколи, тайна, която е по-яка от банковата. Стресирани са родители, баби, лелки и други знайни и незнайни роднини. Извънучилищни оракули цяла година правят прогнози – лодка ли ще е, басейн ли ще е …И има хора дето се връзват на песента на оракулите. Кандидат гимназистите пък се забавляват в училище в очакване урокът да им бъде преподаден извън училище.
Но какво ли е в главата на седмокласниците? Кой да ни каже? Пък и питаме ли ги?
Или не чуваме какво ни казват. Един колега беше „пресолил манджата“ като заявил на седмокласниците , че нямали право на социален живот в седми клас.
Така за някои всичко приключва точно след този изпит – оценяване, а може и малко по-рано. Приключва. Защо ли? А песента е хубава.
След като разгледах и реших задачите по математика за седми клас ми просветна следното странно нещо – за двойно, та тройно наказание, отнемане на точки за едно и също знание, за което вече е питано в темата..
Например задача 5 и задача 21 водят до неравенство, което често се решава грешно от седмокласниците, поради прилагане на грешна аналогия с решаване на уравнения.
Задача 5. 5(x+5)< 7(3x-1)⟺5x+25<21x-7⟺-16x<-32⟺x>2
Задача 21. (9x^2-6x+1)/3≤3x^2+8 1/3 ⟺-6x≤24⟺x≥-4
Ако при задача 5. си загубил 3 точки, поради незнание, губиш 3 точки и при задача 21, ако си се препънал със същото незнание. Общия брой загубени точки е 6.
Пак в задача 21 , двойно, та тройно е наказанието, ако не можеш да разложиш многочлена P.
В задача 21А трябва да се разложи многочлен Р на множители. Ако ученикът не успее да разложи Р на множители той ще загуби не само 4 точки, ще загуби и следващите две точки , а може да може да решава уравнение от вида (ax+b)(cx+d) = 0 …. И това не е всичко. Ще загуби още една точка от решаването на задача 21В, дори и да може да изобразява числа върху числовата ос и да прави изводи. Така нерешаването на първата част от задача 21А води до загуба не на 4 точки, а на още 3. Общия брой е 7 загубени точки.
Още за задачите
Прави впечатление, че авторите на темата от НВО за 7 клас са уважили особено много “Задачи за работа“ (задача 19 и задача 22). Нищо нередно. Да му мислят оракулите.
Страстите ще утихнат съвсем скоро- с обявяване на резултатите, след което цяло лято ще се класираме.
И през септември- всичко отначало. За бъдещите седмокласници. Поне ние сме си научили песента. Дори понякога да я пеем фалшиво.