Борис Тасков и приятели представиха класен концерт

На 15 юни 2023 г. Държавна опера Стара Загора представи традиционния пролетен оперен концерт на Вокалната студия на маестра Стефка Минева. Неочаквано, концертът доби съвсем друг формат – солистът на операта „Борис Тасков и приятели“.

Пак неочаквано, но съвсем резонно, огромните фоайета на операта се оказаха недостатъчни, за да поберат публиката от меломани. Г-жа Минева съобщи, че предложението Борис Тасков да изнесе по-голямата част от концерта, се взема на кафе. Проектът се оказа много интересен и на много високо ниво.

В събитието от Вокалната студия се представиха три „момичета“, както ги нарича маестра Минева – Лиляна Ходжева, Биляна Славова и Наталия Чехонина, един млад тенор – Иван Колев и прекрасният бас Петър Янкулов. На рояла – Ерна Пушева.

Програмата започна с дует на Дон Жуан и Церлина от „Дон Жуан“ на Моцарт, в изпълнение на Петър Янкулов и Лиляна Ходжева. Младият тенор Иван Колев се представи с ария на Лионел от „Марта“ на Флотов и ария на Оронте от „Ломбардци“ на Верди.

С ария на Анджелика от операта на Пучини „Сестра Анжелика“ Наталия Чехонина показа безкомпромисната руската певческа школа.

Красивият дует на Мими и Рудолфо от първо действие на „Бохеми“ от Пучини изпълниха Борис Тасков и Биляна Славова. Тасков направи дуети и с другите две дами: С Лиляна Ходжева представиха дует на Азучена и Манрико от последно действие на „Трубадур“ на Верди, а с Наталия Чехонина – дует на Виолета и Алфред от първо действие на „Травиата“ от Верди.

Не само красив бас, но и голям артист Петър Янкулов предизвика продължителните аплаузи на публиката с ария на Базилио от операта „Севилският бръснар“ на Росини и ария на Фиеско от „Симоне Боканегра“ на Верди. Наталия Чихонина впечатли с ария на Луи от „Турандот“ на Пучини.

Ария на Сафо от едноименната опера на Гуно изпълни Лиляна Ходжева. С ария на Манон от „Манон Леско“ на Пучини се изяви Биляна Славова.

Своя мощен драматичен тенор Борис Тасков разкри в канцонетата „Core’ngrato” от Салваторе Кадрило, ария на Лорис от „Федора“ на Джордано и ария на Туриду от „Селска чест“ на Пиетро Маскани. С абсолютна сигурност може да се заяви, че Тасков е основателен любимец на старозагорската оперна публика.

Финалът дойде с изпълнението на всички участници в концерта и присъстващите на класния концерт  „Наздравица“ от първо действие на „Травиата“ на Верди, с много аплаузи, цветя, похвали и благодарности и пожелания за нови, вълнуващи срещи на оперното изкуство с публиката, която го уважава и цени.

Именитата ни световна оперна прима и Почетен гражданин на Стара Загора Стефка Минева от  от 2016 г. е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера. На 27 септември 2017 г. се състоя първият концерт на студията, който показа добрите резултати от съвместната творческа дейност. От тогава насетне, всяка пролет и есен участниците в Студията на маестра Стефка Минева показват по-високото ниво на своето изкуство.

Борис Тасков е роден в Стара Загора. От ранна детска възраст започва да свири на пиано. Това оформя интереса му към музиката. Продължава музикалното си образование в НУМСИ „Христина Морфова“ в родния си град, където изучава цугтромбон в класа на Константин Таков и класическо пеене в класа на Константин Чамов. Висшето си музикално образование Борис Тасков завършва в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по оперно пеене на известната българска оперна певица доц. Иванка Нинова. Успоредно с това младият тенор специализира и актьорско майсторство в театралната трупа на Христофор Недков.

Борис Тасков е специализирал класическо пеене при световноизвестното сопрано проф. Барбара Фукс и интерпретация на френска музика при проф. Оливие Дориа и проф. Вера Николова. Младият певец започва професионалната си кариера на оперен артист на сцената на Старозагорската опера, където вече изпълнява главните тенорови роли в спектаклите. През 2022 г. в мюзикъла „Есмералда- Парижката Света Богородица“ той достигна респектиращ връх в изкуството си в ролята на Квазимодо. Борис Тасков е и солист на Рок групата „Пърфект Стрейнджърс”.

Росица Ранчева