Международният пленер „Дружба“ срещна изкуството на 7 европейски живописци

От 8-ми до 16-ти юни 2023 г. Стара Загора беше домакин на ХХVІІ издание на Международния пленер по живопис „Дружба“. Според статута, в последния ден, те откриха в зала „Лубор Байер“ изложба, за да покажат сътвореното от тях за изминалите 9 дни. Платната им ще влязат във фонда на Градската художествена галерия. Събитието поставя основите на съвместно сътрудничество с различни съюзи на художници от Австрия, както и на художниците и дизайнерите от Полша. По този начин един от най-дългогодишните пленери в България, поставя традицията в основна предпоставка за съизмерването на актуалните естетически позиции в Европа.

Традиционно, нашият град винаги е бил извор на вдъхновение, на редица старозагорски и гостуващи художници, – каза при официалното откриване на форума д-р Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници- Стара Загора. – Това издание не прави изключение за това. Марта Стаменов, която е родена в София, но от дълги години живее в Австрия, се вълнува от природата и водата. В нейните платна е засегната темата за завръщането към родния край, именно през спомена за българския пейзаж. Със своите лирични рисунки, отново чрез природата,Юлиян Табаков , намеква за поетичната аура на Стара Загора. Ува Вишневска-Здуняк и Димитър Яранов регистрират града чрез неговото историческо наследство, Ева-през неолитните артефакти, а Димитър – с индустриалното ни минало. В този диалог се позиционират и платната на Ута Хайнике, която ни представя макрообраз на детайл от български икони. Жасмина Иванова, която живее и твори между Стара Загора и Велико Търново въвежда зрителя в интимното пространство на реминисцентния образ на детството, прекарано в града. Тези образи кореспондират с творбите и на другия старозагорски автор -Пламен Кирилов. В неговите творби отраженията изплуват именно като реминисценции, за да направят възможна комуникацията между минало и настояще.

Въпреки мащаба на събитието, то може да се разглежда като своеобразна извадка , която чертае посоки. Традицията на срещата от една страна, мястото като топос и международния обмен от друга, създават възприятие за съизмеримост.

Поднасям своите благодарности на колегите, които се включиха в това издание на пленера, защото чрез съизмерването, успяваме да разширим кръгозора си и да преминаваме границите си!- каза Милен Алагенски. Той благодари и на Община Стара Загора за подкрепата, която оказва през всички тези години“.

Пленеристите получиха традиционния плакет, дело на Христо Златев, Каталога на Международен пленер „Дружба“2023 – на български и английски език и рекламни материали за Стара Загора.

От името на всички участници Марта Стаменов благодари за гостоприемна, много зелена и романтична Стара Загора, за перфектната организация и чудесните условия за работа. Специална благодарност дамата отправи към д-р Милен Алагенски за таланта му да организира подобни форуми.

Юлиан Табаков изненада присъстващите на събитието с представяне на авторски филм за живописното изкуство.

Изложбата ще може да бъде разгледана до края на месец юни т.г.

Росица Ранчева