Детски образователен център откриха в ДГ „Светлина“ – Стара Загора

На 14 юни 2023 г. в Детска градина No 10 „Светлина“ се откри Детски образователен център. Тук ще отглеждаме любов към зеленчуците – с грижа, търпение и трудолюбие, обясни директорът д-р Йоанна Димитрова.- Вече са насадени ‘чери домати, краставички, тиквички, пипер и др. Децата , ще се грижат за тях и ще ги наблюдават как растат. Всички те имат работни престилки, лопатки, търнокопчета и лейки за поливането им. Когато станат готови за консумация, ще напълнят кошничките и ще ги отнесат в кухнята, за да вкусят плода на своя труд“.

Разсадът на зеленчуците е засаден в специални 18 сандъка. Пръстта и хумуса доставиха родителите на децата от първа група „Захарно петле“.

Целият проект е реализиран, от ръководството на заведението, с активната помощ на родителите. Освен сандъците проектът включва пейки и къщичка за инструментите.

От Центъра нататък продължава лозовият масив, за който се грижи групата „Пателанци“. Тази година има много чепки и се очаква богата реколта от грозде. В този район има още голяма  билкова градинка.

В този център ще могат да се ловят различни буболечки, които ще поставят в стъкленици за обследване, но без да ги убиват. Целта е децата да се докоснат до всичко, което се произвежда, да разберат как става това, колко много труд се полага и защо трябва да се съхраняват и използват по най-добрия начин.

Ценните качества, които възпитава работата в градината са дори по-ценни от веществата, които съдържа продукцията.

На 15 юни 2023 г. на гости ни бяха колеги от Исландия. Целта на срещата беше обмяна на опит и идеи между образователните институции. Накрая не искаха да си тръгнат – сподели г-жа Димитрова.

Посрещнахме ги на кон по прабългарски. Явор Гънчев от БагаТур ги отведе до стадиона за утринната гимнастика с новия (и вече доста популярен!) господин Мартин. Разведохме ги из градините, площадките, залите и стаите, разказахме им за философията и принципите на „Светлина“. През цялото време усмивките не слязоха от лицата им и не спираха да ни казват колко са впечатлени от щастливите деца, от уюта, постигнат без скъпи вещи, от усмихнатите учители и възпитатели, от духа на свобода и любезно сътрудничество, който цари навсякъде. От това, че толкова много деца сами отиваха при тях и започваха разговор, уверено и непринудено. Накратко: имаме какво да дадем на света “ – гордо каза директорът на ДГ „Светлина“.

Росица Ранчева