Проф.Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ“Проф.д-р Стоян Киркович“ по случай 140 г. от създаването на болницата

от личната страница на проф.Йовчо Йовчев във ФБ
140 години ТРУД, ТРУДНОСТИ И СЪЗИДАНИЕ В ИМЕТО НА ЖИВОТА
Преди само броени часове, УМБАЛ „Проф д-р Стоян Киркович “ навърши 140години от създаването си. Период надхвърлящ столетие, устремен към бъдещето.
Дали предците ни биха били доволни днес от това лечебно заведение? – въпрос на който ние сами можем да си отговорим.
Едни ще си спомнят с носталгия първите работни дни, трепетите на първото им дежурство, трудностите които са преживели, а други ще махнат с ръка и ще си кажат: какви времена бяха.
Днес лечебното заведение продължава своя път на развитие , изпълнен със стремеж към професионално израстване, интелектуално усъвършенстване и внедряване на съвременни диагностични методи и лечение.
За последните няколко години частично и поетапно се пребазираха или основно бяха ремонтирани Клиники и отделения. Започна процес на преструктуриране на оборудване. Внедриха се съвременни генетични изследвания в областта на вирусологията и медицинската онкологията. Тези дейности се надградиха с апаратура за визуализация на началните промени до ниво на ранна макроскопска диагностика. В хирургичната практика се въведе диагностиката на определяне на отдалечените метастази. Въведено беше ранното лечение при пациенти с исхемичен инсулт, което промени съдбите на много от тях и техните семейства.
Лечебното заведение беше и си остана единствено в областта на здравеопазването, което без ползването на кредитни линии, или по-точно казано без заем от банки успя да покрие всичките си просрочени задължения, които напомням бяха в размер на 22 милиона лева.
През този цял период от трудности, ние работещите не нарушихме и не лишихме никои от медицинска помощ. Нещо повече , организираме дейността си така, че осигурихме максимален брой легла – над 200 за лечение по време на епидемията от КОВИД-19. Дадохме всичко от себе си за да възвърнем живота на над 5000 пациента и на други 22 хиляди постъпили за лечение през годината на пандемията.
Годините отминават в ритъма на нашето претоварено ежедневие. Годините през които премина лечебното заведение от фактически фалит, до финансово стабилна институция бяха изпитание за най- силните, каквито се оказаха екипите на УМБАЛ, “ Проф д-р Стоян Киркович „.
Написах всичко това , защото всеки от колегите , медицинските специалисти и служители го заслужава и следва да не го забравя.
Смятам, че след тези факти, нашият отговор с който започнах изложението, какво биха казали нашите предци е само един: посоката и увереността с която се развиваме е била през всичките тези години правилна. Днес УМБАЛ “ Проф д-р Стоян Киркович “ е средище на наука, квалификация, постижение и развитие.
Бъдете здрави колеги и служители , пазете направеното, надграждайте настоящето и бъдещето на вашия професионален дом!